Mansion.cz/Fórum/Jaké mohou být sankce za zpoždění s platbou po podpisu kupní smlouvy?

Jaké mohou být sankce za zpoždění s platbou po podpisu kupní smlouvy?

Zajímalo by mě, co se vlastně stane, když zpozdím platbu po podpisu kupní smlouvy. Četl jsem, že každý má nějaké povinnosti a že když se nedodrží termín, tak to může mít své následky. Jaké sankce mi tedy hrozí, pokud bych zaplatil pozdě? Může to být jen pokuta, nebo mě mohou z nějakého důvodu třeba i žalovat? A co když jde o nemovitost? Jak se to liší oproti jiným prodejům? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké zákonné lhůty, které musím dodržet, nebo je to čistě na dohodě mezi mnou a prodávajícím. Co když se stane něco nečekaného a já nebudu mít peníze v ten daný termín? Mohu se nějak bránit, nebo mi prostě budou naúčtovány úroky z prodlení automaticky? A jak moc to ovlivňuje celkovou transakci? Mohou například od smlouvy odstoupit? Děkuji za odpovědi.

134 slov
1.3 minut čtení
3. 2. 2025
Stanislav Havelka
Stanislav Havelka

Když zpozdíš platbu po podpisu kupní smlouvy, můžeš mít docela velké problémy. Obecně platí, že prodávající má právo na úroky z prodlení, což znamená, že ti může naúčtovat nějaké procento z dlužné částky za každý den zpoždění. Pokud se to hodně protáhne, klidně ti můžou poslat výzvu k zaplacení nebo dokonce podat žalobu.

Co se týče nemovitostí, tam je to často přísnější. Můžeš se dostat i do situace, kdy prodávající bude chtít odstoupit od smlouvy, pokud bys byl příliš dlouho v prodlení. Zákonné lhůty jsou většinou dané ve smlouvě, takže záleží na tom, co jste si domluvili. Kdyby se stalo něco nečekaného a neměl bys peníze, je dobré informovat prodávajícího co nejdřív a snažit se dohodnout na nějakém odkladu. Když to neuděláš a zaplatíš pozdě, tak to fakt může ovlivnit celou transakci a o komplikace nebude nouze.

137 slov
1.4 minut čtení
4. 2. 2025
Daniela Pavlíková
Daniela Pavlíková

Když zpozdíš platbu po podpisu kupní smlouvy, může to mít celkem dost následků. Obecně platí, že pokud je ve smlouvě uvedený termín, měl bys ho dodržet. Když nezaplatíš včas, prodávající má právo ti naúčtovat úroky z prodlení, což může být podle zákona nějaké procento z dlužné částky. Taky můžeš dostat nějakou pokutu, ale to záleží na dohodě ve smlouvě.

Pokud jde o nemovitosti, tam je to o něco složitější. Prodávající může třeba i odstoupit od smlouvy, pokud se platba zpozdí, a to by pro tebe znamenalo, že ztratíš nárok na nemovitost a možná i nějaké peníze.

Zákonné lhůty nejsou moc standardizované, většinou záleží na tom, co je dohodnuto ve smlouvě. Kdyby se stalo něco nečekaného a ty bys neměl peníze, je dobré hned komunikovat s prodávajícím. Můžeš se snažit sjednat nový termín, ale není to zaručené. V každém případě ale počítej s tím, že když se platba opozdí, tak to situaci komplikuje a můžeš mít problémy.

Takže shrnutí: dodržuj termíny, jinak hrozí sankce jako úroky nebo dokonce odstoupení od smlouvy.

167 slov
1.7 minut čtení
31. 1. 2025
Jindřiška Beranová
Jindřiška Beranová