Mansion.cz/Fórum/Kdy potřebuji znalecký posudek na nemovitost?

Kdy potřebuji znalecký posudek na nemovitost?

Zdravím všechny, chci se zeptat, kdy přesně je potřeba mít znalce na nemovitost? Uvažuju o koupi bytu a slyšel jsem, že je dobré mít znalecký posudek, ale tak nějak nevím, jestli je to nutnost nebo spíš doporučení. Jde mi o to, jestli se to vyžaduje třeba při samotné koupi, nebo když už mám nemovitost a chci ji prodat. Co si myslíte o situacích jako je hypotéka nebo dědictví? Na co si mám dát pozor? A co když si chci vzít úvěr, potřebuju posudek i k tomu? Jaké další případy existují, kdy je to prostě nezbytný krok? Nechci nic podcenit, tak se raději ptám. Děkuju za rady!

106 slov
1.1 minut čtení
12. 3. 2023
Daniel Bureš
Daniel Bureš

Znalecký posudek na nemovitost je většinou doporučení, ale v některých případech může být i nutností. Když kupuješ byt, posudek ti může pomoct zjistit skutečnou tržní hodnotu a odhalit případné vady, což je fakt fajn, když chceš vyhnout nějakému podvodu nebo špatné investici. U hypoték to bývá většinou povinné, banky chtějí mít jistotu, že ti půjčují na něco, co má hodnotu. Taky když dědíš nemovitost, posudek můžeš potřebovat pro vyrovnání s ostatními dědici nebo pro daňové účely. Když prodáváš, taky se doporučuje mít posudek, aby si mohl lépe stanovit cenu a ospravedlnit ji kupujícímu. Takže v zásadě: jestli chceš mít klid a nechceš nic podcenit, radši si ten posudek pořiď. Ale zas tolik to nepřeháněj, někdy to fakt není potřeba.

119 slov
1.2 minut čtení
12. 8. 2023
Pavla Havlíčková
Pavla Havlíčková

No, takhle, znalecký posudek je většinou potřeba, když chceš řešit nějaké vážnější věci s nemovitostí. Pokud kupuješ byt, tak může být fajn mít posudek, abys měl jistotu, že cena odpovídá stavu a tržní hodnotě. Banky často vyžadují znalecký posudek, pokud si bereš hypotéku, protože chtějí mít záruku, že zástava má nějakou hodnotu. Když zdědíš nemovitost, taky se to hodí, abys věděl, jakou má hodnotu pro případné dělení majetku nebo pro daňové účely. Takže, i když to není vždy nutnost, rozhodně doporučuji zajistit si to kvůli budoucím problémům. Posudek ti může ušetřit spoustu peněz a nervů.

95 slov
1 minut čtení
24. 8. 2024
David Pecka
David Pecka