Mansion.cz/Fórum/Jaké dekorace používáte k tomu, aby byt vypadal větší?

Jaké dekorace používáte k tomu, aby byt vypadal větší?

Přemýšlím o tom, jaký vliv mají dekorace na to, jak se cítíme v našem bytě. Mám menší prostor a čím dál víc mi připadá, že by to chtělo nějaké úpravy, aby se mi tu žilo lépe a hlavně aby to vypadalo větší, než to ve skutečnosti je. Začala jsem si všímat, že některé byty působí mnohem prostorněji než jiné, i když mají podobnou velikost. Takže mě zajímá, jaké konkrétní dekorace nebo prvky používáte vy, abyste vytvořili dojem většího prostoru. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy ohledně barev, které zrcadla nebo třeba osvětlení? Jaký vliv má rozmístění nábytku na optiku? Co třeba rostliny - fungují vám jako optické rozšíření prostoru? A co takové minimalistické přístupy nebo omezení počtu dekorací? Pomohlo vám to nějak? Ráda bych slyšela o vašich zkušenostech a nápadech. Jaké triky a techniky doporučujete pro lepší vzhled menších bytů?

141 slov
1.4 minut čtení
9. 3. 2023
Irena Kovářová
Irena Kovářová

Myslím, že na vytvoření dojmu většího prostoru v menším bytě hrají dekorace a uspořádání nábytku fakt velkou roli. Co se barev týče, doporučuju světlé odstíny na stěnách, jako jsou jemné béžové nebo pastelové barvy – ty odráží světlo a prostor opticky zvětšují. Zrcadla jsou taky super trik, když je pověsíš naproti oknu nebo na místě, kde se odráží světlo. Osvětlení celkově dělá hodně, snaž se mít víc zdrojů světla – lampy, stolní lampičky, to vše pomáhá vykouzlit příjemnější atmosféru.

Co se týče nábytku, lepší je používat multifunkční kousky jako pohovku s úložným prostorem nebo stoly, co můžeš skládat. A umístění – snaž se mít prostor otevřenější, neblokuj cesty, aby to vypadalo vzdušněji. Rostliny můžou vypadat dobře a dodají život, ale nezapomínej na to, aby nebyly moc objemné. Minimalismus je určitě dobrý směr – čím méně věcí, tím víc prostoru. Můžeš třeba omezit dekorace a mít pár výrazných kousků místo spousty drobností. To pak ušetří místo a nebude to tak přeplácané.

159 slov
1.6 minut čtení
14. 4. 2023
Radka Králová
Radka Králová

Tak já mám menší byt a chvíli jsem se tím trápil, než jsem našel pár fíglů, co fakt fungujou. V první řadě barvy - světlé tóny jako bílá nebo světle šedá dělaj zázraky. Taky jsem dal na stěny pár velkých zrcadel, to fakt opticky zvětšuje prostor. Osvětlení je taky klíčový - spíš měkký světlo a víc světelnejch zdrojů po místnosti, než jedno silný, to působí airy. Rozmístění nábytku - snažím se mít prostor volnej, takže žádný zbytečný kusy co překážej. A rostliny? Jo, ty mi přijdou super, oživěj to a dodaj na vzdušnosti. Minimalismus? To je cesta! Mám míň dekorací a vypadá to líp než dřív. Zkrátka, když se zbavíš zbytečností a hraješ si s barvama a osvětlením, hned se ti bude líp žít.

124 slov
1.2 minut čtení
3. 5. 2024
Richard Kalous
Richard Kalous