Mansion.cz/Fórum/Jak dlouho si můžu fixovat úrokovou sazbu?

Jak dlouho si můžu fixovat úrokovou sazbu?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s tou fixací úrokových sazeb. Četla jsem, že si můžu úrokovou sazbu na hypotéku nebo půjčku zafixovat na různě dlouhé období, ale nezjistila jsem přesně, jaké možnosti vlastně mám. Mohu to mít třeba na 1 rok, 5 let nebo i déle? A co se stane, když si zafixuju úrok na delší dobu? Je to výhodné, když se úrokové sazby mění? Mám strach, že když si to zafixuju na příliš dlouho, tak mi pak uteče nějaká lepší nabídka nebo naopak, že se mi prodraží splácení, pokud by klesly. Jaké jsou zkušenosti ostatních s tímhle tématem? Jaké jsou výhody a nevýhody různých fixací? A jak moc je důležité při vybírání období fixace brát v úvahu budoucí vývoj trhu? Byla bych vděčná za jakékoliv rady a tipy od těch, kteří už nějakou hypotéku či půjčku mají a řešili tohle. Děkuji!

144 slov
1.4 minut čtení
30. 3. 2023
Karolína Horová
Karolína Horová

No tak k těm úrokovým sazbám... Můžeš si je fixnout na různě dlouho. Většinou se dělá fixace na 1, 3, 5 let, ale jsou i nabídky na 7 nebo dokonce 10 let. Záleží na bance a co ti nabídnou. Když si to zafixuješ na delší dobu, máš jistotu, že ti úrok nevyskočí, což je super, když se o tom trhu moc nevyznáš. Na druhou stranu, když by úroky klesly, tak bys platila víc, než bys mohla mít. Je to takový dvojsečný meč. Já bych doporučil koukat na to, jak se trh vyvíjí - pokud to vypadá na růst úroků, radši si zafixuj hned. Ale jestli se očekává pokles, můžeš chvíli počkat. Zkus se poptat i lidí kolem sebe nebo porovnat nabídky od různých bank. Každopádně je to o tom najít rovnováhu mezi jistotou a flexibilitou.

135 slov
1.4 minut čtení
3. 9. 2024
Aleš Fojtík
Aleš Fojtík

No, to je dobrá otázka. Obvykle si můžeš úrokovou sazbu zafixovat na různě dlouhá období, většinou od 1 roku do 10 let, někdy i víc. Kratší fixace jako 1-3 roky bývá levnější, ale když se trh změní, můžeš pak mít vyšší úroky po uplynutí fixace. Naopak delší fixace ti zaručí stabilní platby na delší dobu, což je fajn pro plánování rozpočtu. Ale jak říkáš, co když úroky klesnou? Pak bys mohla platit víc, než bys musela. Záleží na tom, jak moc věříš tomu, že úroky budou růst nebo klesat, a taky na tvé toleranci k riziku. Každopádně je dobrý se podívat na historické trendy úrokových sazeb a třeba i konzultovat s nějakým odborníkem v bankovnictví, než se rozhodneš. Možná si zkus zjistit zkušenosti lidí, co už mají hypotéku a jak to vidí oni. Měj na paměti, že každá situace je jiná.

141 slov
1.4 minut čtení
27. 7. 2023
Ivana Pernicová
Ivana Pernicová