Mansion.cz/Fórum/Jak poznám, že je čas na změnu hypotečního úvěru?

Jak poznám, že je čas na změnu hypotečního úvěru?

Už nějakou dobu přemýšlím o tom, jestli není na čase změnit svůj hypoteční úvěr, ale nejsem si úplně jistý, jak na to jít. Jak vůbec poznat, že už by bylo dobré se poohlédnout po výhodnější nabídce? Je to jen o úrokových sazbách, nebo jsou i jiné faktory, které bych měl zohlednit? Jaké signály by mě měly varovat, že můj současný úvěr už není tak výhodný jako dřív? A co když mi nabídnou lepší podmínky, ale bude to třeba spojeno s dalšími náklady? Jak si vlastně spočítat, jestli se mi ta změna vyplatí? Je důležité sledovat trh s hypotékami pravidelně, nebo stačí jednou za pár let? Také mě zajímá, jestli má smysl mluvit s odborníkem na hypotéky nebo finančním poradcem ohledně těchto změn. Jak často se vlastně doporučuje revize hypoték a je toto téma časté mezi lidmi, co mají úvěr? Budu rád za každou informaci a tipy, jak se v tomhle všem lépe orientovat.

153 slov
1.5 minut čtení
17. 1. 2021
Zdeněk Růžička
Zdeněk Růžička

Změna hypotečního úvěru nemusí být tak složitá, jak se zdá. V první řadě si dej pozor na úrokovou sazbu – pokud vidíš, že průměrné sazby klesají a ty máš vysokou, je to jasný signál. Ale není to jen o sazbách. Zvaž i poplatky za předčasné splacení, pokud bys chtěl svůj úvěr refinancovat. Někdy mohou být "výhodnější" nabídky skryté v poplatcích, takže si je vždycky spočítej, než se rozhodneš. Ideálně bys měl trh sledovat aspoň jednou ročně, aby ti nic neuniklo.

Odborník na hypotéky ti může poskytnout cenné rady, protože se vyzná v aktuálních trendech a nabídkách. Revize hypoték se doporučuje alespoň každé 2-3 roky, ale klidně častěji, pokud se situace na trhu mění. Tohle téma je mezi lidmi dost aktuální, takže se neboj zeptat. Je lepší být informovaný a případně ušetřit.

130 slov
1.3 minut čtení
25. 11. 2022
Vladimíra Netolická
Vladimíra Netolická

Změna hypotéky může mít smysl, když zjistíš, že úrokové sazby klesly, nebo když máš lepší finanční situaci. Kromě úroků sleduj i poplatky za vedení účtu, pojistky a další náklady, co k tomu patří. Pokud ti nabídnou nižší úrok, ale s vysokými poplatky na startu, tak to nemusí být výhodné. Je dobrý nápad porovnat si aktuální nabídky každé dva až tři roky, zvlášť pokud se trh dost mění. Klidně se ptej odborníků na hypotéky, ti ti poradí, co je pro tebe nejlepší. Revize hypoték je fakt běžná věc, spousta lidí to dělá a je to smart move, když chceš ušetřit. Takže sleduj trh a neváhej se ptát!

106 slov
1.1 minut čtení
27. 2. 2022
Lucie Matoušková
Lucie Matoušková