Mansion.cz/Fórum/Jaké doklady potřebuji k žádosti o hypotéku?

Jaké doklady potřebuji k žádosti o hypotéku?

Zdravím všechny, chci se zeptat, jaké konkrétní doklady vlastně potřebuju, když chci zažádat o hypotéku. Slyšel jsem, že je toho dost, ale nevím, jestli jsou třeba nějaké speciální formuláře nebo co všechno si mám připravit. Zajímalo by mě, jestli stačí občanský průkaz a potvrzení o příjmu, nebo jestli se to liší podle banky. A co když mám ještě nějaké úvěry? Mám je také uvádět? Taky jsem slyšel o různých dokladech ohledně nemovitosti, kterou chci koupit. Musím mít už předem zajištěné nějaké smlouvy nebo odhady? A co daňové přiznání, je to nutné? Vím, že každá banka může mít jiná pravidla, takže bych chtěl mít co nejširší přehled. Budu moc vděčný za jakékoli rady nebo zkušenosti, které mi pomohou se na to lépe připravit. Díky!

123 slov
1.2 minut čtení
16. 10. 2023
Eduard Havlík
Eduard Havlík

Když žádáš o hypotéku, tak budeš potřebovat pár základních dokladů. Určitě si připrav občanský průkaz nebo pas, to je jasný. Pak většina bank chce potvrzení o příjmu, takže si zajisti nějaký papír od šéfa nebo výpis z účtu, kde máš příjem. Co se týče dalších úvěrů, tak je dobrý je uvést, protože banky se dívají na tvou bonitu a jestli zvládneš splácet.

Další věc jsou doklady k nemovitosti – většinou chce banka kupní smlouvu, případně nějaký odhad ceny nemovitosti. Někdy se taky ptají na daňové přiznání, hlavně pokud máš podnikání nebo něco takovýho.

Každá banka to má trošku jinak, takže je dobrý si to ověřit u tý, kde chceš žádat. No a než začneš, tak se podívej i na poplatky, úrokový sazby a podmínky splácení, to ti může ušetřit dost starostí později.

132 slov
1.3 minut čtení
22. 11. 2024
Vlastimil Tomeš
Vlastimil Tomeš

Když chceš žádat o hypotéku, tak toho budeš potřebovat víc než jen občanku a potvrzení o příjmu. Základní věci jsou samozřejmě občanský průkaz, doklady o příjmu (např. výplatní pásky nebo daňové přiznání), a pokud máš nějaké úvěry, tak je určitě uváděj, to si banky ověřují. Pak většinou chtějí nějaké doklady k nemovitosti, kterou plánuješ kupovat - to může být kupní smlouva, odhad ceny nemovitosti a tak. Každá banka má trochu jiná pravidla, takže je dobrý se předem mrknout na jejich stránky nebo si zavolat. Je dobrý mít všechno pohromadě, abys zbytečně nečekal na schválení. A jo, pokud jsi OSVČ, tak daňový přiznání asi budeš potřebovat taky. Takže hodně štěstí!

109 slov
1.1 minut čtení
6. 1. 2025
Petr Krátký
Petr Krátký