Mansion.cz/Fórum/Co dělat, když potřebuji opravit něco v pronajaté nemovitosti?

Co dělat, když potřebuji opravit něco v pronajaté nemovitosti?

Když se v pronajatém bytě nebo domě něco pokazí, co bych měl vlastně dělat? Mám na mysli různé situace, třeba když přestane fungovat topení nebo se rozbije lednice. Jak se mám chovat, když potřebuju opravit něco, co by mělo být v pořádku podle smlouvy? Měla by to řešit pronajímatel, nebo bych měl zařídit opravu sám a pak se snažit mu to nějak zpropagovat? Je lepší mu zavolat hned, nebo to napsat e-mailem, aby to bylo zdokumentované? Co když pronajímatel nereaguje nebo se mu do toho moc nechce? Mám mu pak připomenout, že jde o jeho povinnost, nebo radši zkusit najít nějakou firmu a zaplatit to z vlastní kapsy? Jaké jsou vlastně moje práva jako nájemníka v takových případech? Zajímalo by mě, jestli musím čekat na jeho souhlas s opravou, nebo mohu jednat rychleji, pokud je to naléhavé. Taky bych rád věděl, co říká zákon ohledně oprav v pronajatých nemovitostech a jestli existují nějaké konkrétní lhůty, které musí pronajímatel dodržet. A co když jsem si udělal vlastní úpravy v bytě? Může mi to nějak uškodit při žádosti o opravu? Nechci se dostat do nějakých potíží nebo konfliktů. Jaký je nejlepší způsob komunikace s pronajímatelem, aby to bylo co nejplynulejší a bez problémů?

201 slov
2 minut čtení
5. 12. 2020
Věra Švábová
Věra Švábová

Když něco v pronajatém bytě nefunguje, je dobrý postup takový, že první co uděláš, je zavolat nebo napsat pronajímateli. Je lepší mít to písemně, aby ses mohl odvolat na nějakou zprávu, kdyby se naskytly problémy. Obecně platí, že nájemce má právo na funkční vybavení a opravy by měl zajišťovat pronajímatel. Pokud je to urgentní, jako třeba topení v zimě, můžeš jednat rychleji a opravit to sám, ale určitě se snaž o jeho souhlas. Zákon říká, že pronajímatel by měl reagovat v přiměřené lhůtě, což může být různé podle situace. Když pronajímatel nereaguje nebo dělá drahoty, je v pořádku mu připomenout jeho povinnosti. U vlastních úprav – obvykle bys měl mít svolení pronajímatele, jinak by to mohlo být problém při žádosti o opravu. Vždycky je fajn komunikovat slušně a jasně, aby nedošlo k nedorozuměním.

133 slov
1.3 minut čtení
26. 10. 2024
Robert Hácha
Robert Hácha

Když něco v pronajatým bytě nefunguje, tak první věc je obrat se na pronajímatele. Zavolej mu nebo pošli e-mail, aby bylo vše zdokumentovaný. Je dobrý mít vše napsaný, když by došlo k nějakým sporům. Pronajímatel by měl opravy řešit, protože je to jeho povinnost podle smlouvy a zákona. Pokud se ale neozve nebo zdržuje, můžeš ho připomenout, že tohle je na něm.
Pokud je oprava urgentní a on nereaguje, můžeš jednat rychleji a najít si někoho, ale dej si pozor. Může být potřeba mu to napřed oznámit a případně si později říct o proplacení.
Ohledně vlastních úprav, pokud jsi něco měnil, tak bys měl mít dokumentaci a fotky. To ti může pomoct, když bys potřeboval opravit něco jiného.
Hlavně buď slušnej a všechno si zaznamenávej. Komunikace s pronajímatelem by měla být co nejvíc jasná a přehledná. Takže jasně formulovaný otázky a žádosti ti můžou ušetřit hodně času a nervů.

152 slov
1.5 minut čtení
15. 10. 2024
Blanka Jelínková
Blanka Jelínková