Co všechno bych měl mít na paměti při plánování rozpočtu na rekonstrukci?
Přemýšlím o tom, že bych chtěl začít s rekonstrukcí svého bytu, ale vůbec nevím, jak začít s plánováním rozpočtu. Mám pocit, že je toho moc, co bych měl zvážit, od materiálů, přes práci řemeslníků až po možné neočekávané výdaje. Jak mám zjistit, kolik peněz vlastně potřebuju? Mám si udělat nějaký seznam priorit nebo se rovnou pustit do hledání dodavatelů a cenových nabídek? Co když se do toho dostanu a nakonec mi dojdou peníze? Jak moc by měly být zahrnuty rezervy na nepředvídatelné náklady, jako jsou opravy nebo změny v plánu? A co třeba údržba po rekonstrukci – měl bych na to také myslet v rámci rozpočtu? Jak dlouho předem bych měl začít plánovat a co všechno by mělo být součástí toho procesu? Nemám žádnou zkušenost s rekonstrukcemi a taky nevím, jak se orientovat v cenách služeb a materiálů. Je dobré mít nějakou rezervu nebo je lepší být přesný a snažit se vše pokrýt co nejpřesněji? Co byste doporučili lidem jako já, kteří se snaží udělat rekonstrukci co nejefektivněji a bez zbytečných finančních ztrát? Jaké jsou vaše zkušenosti a co všechno byste udělali jinak? Děkuji za rady!