Mansion.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi fixní a variabilní úrokovou sazbou u hypotéky?

Jaký je rozdíl mezi fixní a variabilní úrokovou sazbou u hypotéky?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi fixní a variabilní úrokovou sazbou, když si beru hypotéku? Slyšel jsem, že fixní úroková sazba zajišťuje stabilitu a klid po celou dobu trvání úvěru, což zní skvěle. Ale slyšel jsem také, že variabilní sazba může být na začátku nižší a pokud se trh změní, může být výhodnější. Jak to vlastně funguje? Co se stane, když si vyberu jednu nebo druhou možnost? Jsou tam nějaká rizika nebo výhody, které by měly ovlivnit moje rozhodnutí? Jak dlouho se obvykle fixují úrokové sazby a co se stane po uplynutí této doby? Měl bych se spíš spolehnout na stabilitu a jistotu s fixním úrokem, nebo riskovat s variabilním, kde se může sazba měnit a já bych mohl v budoucnu platit víc? Jaké faktory bych měl vzít v potaz před tím, než se rozhodnu? Děkuju za každou radu a zkušenost!

143 slov
1.4 minut čtení
23. 5. 2022
Lukáš Bečka
Lukáš Bečka

Rozdíl mezi fixní a variabilní úrokovou sazbou je v podstatě o stabilitě versus potenciálních úsporách. Fixní sazba ti zajišťuje, že po celou dobu splácení budeš mít stejnou úrokovou sazbu. To je fajn, protože víš, kolik měsíčně zaplatíš a nemůže tě překvapit nějaké skoky na trhu. Obvykle se fixace dává na 3, 5, 10 let nebo i déle. Po uplynutí doby fixace se ti úroková sazba přehodnotí, což může být buď lepší nebo horší podle toho, jak se trh vyvine.

Na druhou stranu variabilní sazba může být zprvu nižší, což je lákavé, ale počítej s tím, že se může měnit. Pokud vzroste úroková sazba na trhu, i ty budeš platit víc. Začínáš s nízkými splátkami, ale riskuješ, že za pár let to bude úplně jinak. Je dobré sledovat ekonomiku a úrokové sazby.

Při rozhodování zvažuj svoji finanční situaci: jaký máš příjem, jestli máš rezervy na horší časy a jestli ti vyhovuje stabilita nebo jsi ochoten riskovat pro možná nižší splátky. Ideálně bys měl mít plán a vědět, co se děje v ekonomice.

169 slov
1.7 minut čtení
18. 12. 2023
Roman Odehnal
Roman Odehnal

Fixní úroková sazba ti dává jistotu, protože zůstane stejná po celou dobu, třeba 5, 10 nebo i 30 let. To znamená, že víš přesně, kolik budeš platit každý měsíc a nezaskočí tě žádný výkyv trhu. Na druhou stranu, variabilní sazba může být na začátku nižší a můžeš tak ušetřit, ale je tam riziko, že se to v budoucnu změní a tvoje splátky porostou. Často je to vázané na nějaký index, třeba PRIBOR, takže když úrokové sazby celkově rostou, platíš víc. Po uplynutí fixační doby u fixního úroku se obvykle dostaneš na aktuální tržní sazby, což může být vyšší nebo nižší než to, co sis původně sjednal. Je dobré si pohlídat, jaké jsou trendy na trhu a kolik chceš riskovat. Pokud máš stabilní příjem a nerad bys měl starosti s měsíčními splátkami, fixní úrok by mohl být lepší volba. Když se nebojíš rizika a můžeš si dovolit pokles příjmů nebo zvýšení splátek, variabilní sazba může vycházet líp.

156 slov
1.6 minut čtení
23. 10. 2024
Jindřiška Šebestová
Jindřiška Šebestová