Mansion.cz/Fórum/Můžu použít chytrý termostat s každým topením?

Můžu použít chytrý termostat s každým topením?

Zajímalo by mě, jak je to vlastně s chytrými termostaty a různými typy topení. Mám doma starší centrální topení, ale slyšel jsem, že existují chytré termostaty, které dokážou řídit teplotu a šetřit energii. To zní super, ale mám strach, jestli se to dá použít i na moje topení. Co když mám třeba kombinaci radiátorů a podlahového topení? Nebo co když mám plynový kotel? Můžu vůbec očekávat, že chytrý termostat bude fungovat správně? Jaké jsou vlastně podmínky pro použití takových zařízení? Musím mít něco speciálního, nebo stačí koupit termostat a nainstalovat ho? A co říkáte na instalaci? Je to složité, nebo to zvládnu sám? Chtěl bych také vědět, jestli se mi to vyplatí z pohledu úspor na energiích. Jsou nějaké konkrétní modely, které doporučujete pro různé typy topení? Jaké jsou vaše zkušenosti s použitím chytrých termostatů v praxi?

137 slov
1.4 minut čtení
27. 6. 2024
Jiří Kroupa
Jiří Kroupa

Chytrý termostat můžeš použít většinou i na starší centrální topení, ale je dobrý zjistit, jestli je kompatibilní se systémem, co máš. Radiátory a podlahové topení jsou v pohodě, ale musíš mít správnou konfiguraci. U plynového kotle to většinou funguje bez problémů, jen si dej pozor na to, jestli potřebuješ nějaké dodatečné zařízení jako relay nebo něco podobného. Instalace není úplně složitá, většinou stačí vyměnit starý termostat za nový a nastavit ho, ale pokud si nejsi jistý, radši zavolej odborníka. Co se týče úspor, tak to může být super. Některé modely ti umožní plánovat vytápění a šetřit tak energii. Zkus se podívat na modely jako Nest nebo Tado, ty bývají docela dobré. Osobně jsem s chytrýma termostatama spokojený, ale chce to čas na zvyknutí.

123 slov
1.2 minut čtení
27. 12. 2024
Vladimíra Netolická
Vladimíra Netolická

Chytré termostaty jsou celkem univerzální, ale záleží na tom, jaké máš topení. Obecně platí, že pokud máš centrální topení s radiátory, tak většina chytrých termostatů si s tím poradí. Když máš podlahové topení, tam je to o něco složitější, protože to potřebuje jiný typ řízení. Musíš zkontrolovat, jestli je termostat kompatibilní s tvým systémem. U plynového kotle by neměl být problém, většina modelů to zvládne. Co se týče instalace, pokud máš aspoň základní znalosti elektřiny a topení, tak bys to měl zvládnout sám, ale radši si to ověř, abys nezpůsobil nějakou havárii. Úspory na energiích závisí na tom, jak moc jsi schopný optimalizovat vytápění - chytrý termostat dokáže hodně pomoci, ale chce to i trochu plánování. Doporučil bych koukat na značky jako Nest nebo Ecobee, ty mají dobré recenze pro různý typy topení. Takže jo, vyplatí se to zkusit.

139 slov
1.4 minut čtení
20. 5. 2024
Patrik Kopal
Patrik Kopal