Mansion.cz/Fórum/Jak udělat malou kuchyň funkční a útulnou?

Jak udělat malou kuchyň funkční a útulnou?

Mám malou kuchyň, která je sice praktická, ale už mi začíná připadat dost stísněná a chaotická. Chtěl bych ji nějak zorganizovat, aby byla nejen funkční, ale i útulná. Možná by stálo za to přemýšlet nad chytrým úložným prostorem, ale nevím, jak na to. Jaké máte tipy na efektivní využití prostoru? Napadlo mě třeba využít rohy a zavěsit nějaké police, ale nejsem si jistý, zda to bude dostatečně stabilní. Co třeba nábytek na míru? Máte někdo zkušenosti s tímto řešením? Taky mě zajímá, jaké barvy nebo materiály by se hodily do malé kuchyně, abych ji opticky zvětšil. Je lepší mít jednotnou paletu barev nebo zvolit kontrasty? A co děláte s věcmi, které potřebujete mít po ruce, ale vůbec se mi nikam nevejdou? Mám pocit, že se mi tam hromadí spousta věcí, které nepoužívám. Jaké jsou vaše osvědčené triky pro udržení pořádku v malém prostoru? Mám strach, že když nakoupím nové úložné prvky, tak jenom zaplním prostor dalšími věcmi a nebudu mít víc místa. Také uvažuji o tom, jestli není lepší mít méně spotřebičů a místo toho zvolit více multifunkčních zařízení. Jak to vidíte vy? Jak jste na tom byli s malými kuchyněmi vy? Jaké řešení vám pomohlo? Děkuju všem za rady!

200 slov
2 minut čtení
1. 9. 2024
Eduard Novotný
Eduard Novotný

Malé kuchyně můžou být dost výzva, ale dají se udělat funkční a příjemné. Využij rohy s policemi nebo regály, určitě to bude stabilní, pokud to dobře upevníš. Zvaž nábytek na míru, je to skvělý způsob, jak maximálně využít každý centimetr. Co se barev týče, světlé odstíny opticky zvětší prostor, takže bílá nebo pastelové barvy jsou ideální. Ale klidně můžeš zkusit i nějaký kontrast na jedné stěně pro oživení. Udržuj věci, co nepoužíváš, co nejvíc mimo dosah; možná udělej revizi svých spotřebičů a zbav se těch, co fakt nepotřebuješ. Multifunkční zařízení jsou super, ušetří místo. A nezapomeň na organizéry do šuplíků a skříněk – to hodně pomůže s udržením pořádku.

109 slov
1.1 minut čtení
24. 9. 2024
Jaroslav Šváb
Jaroslav Šváb

Zkus se zaměřit na to, jak co nejvíc využít vertikální prostor. Policové systémy na stěnách nebo regály do rohů můžou fakt hodně pomoct. Když už mluvíš o nábytku na míru, tak to může být skvělá investice, protože ti to přesně přizpůsobí prostor a dostaneš víc úložného místa. A co se barev týče, světlejší odstíny udělají místnost vzdušnější a větší. Zkus bílou nebo pastelové barvy, ale klidně můžeš přidat nějaký barevný akcent, aby to nebylo nudné. Co se týče spotřebičů, multifunkční věci jsou fajn, protože šetří místo. Omez to na opravdu potřebné věci a zbytek klidně prodej nebo daruj, ať se ti tam zase nenahromadí bordel. Udržovat pořádek v malých kuchyních je o tom mít méně věcí a víc systémů pro organizaci. Takže zvaž třeba zavěšené úložné koše nebo magnetické držáky na nože. Hodně štěstí!

135 slov
1.4 minut čtení
11. 10. 2024
Andrea Nováková
Andrea Nováková