Rekonstrukce nebo údržba starého domu?
Přemýšlím o tom, co by bylo pro mě lepší, když mám starý dům, který bych rád udržoval nebo případně rekonstruoval. Je fakt, že ten dům má svou historii a nějaké kouzlo, ale občas se mi zdá, že už potřebuje víc než jen běžnou údržbu. Jak moc je výhodné investovat do jeho rekonstrukce? Jsou náklady na rekonstrukci proti těm, které bych měl na údržbu? Zajímá mě, jestli se to vyplatí i z pohledu budoucího prodeje. Pokud dám do rekonstrukce spoustu peněz a času, zvýší se tím hodnota nemovitosti tak, aby mi to v budoucnu přineslo výhody? A co třeba energetická účinnost? Je pravda, že nové technologie a materiály mohou významně snížit náklady na energie, ale znamená to nutnost investice do velkých změn? Zvlášť když si uvědomím, že staré domy mají svůj charakter a ne každá změna je dobrá. Nechci přijít o tu atmosféru, kterou starý dům má. Takže jde vlastně o to, jestli je lepší zainvestovat do kompletní rekonstrukce, nebo jen udržovat stávající stav a snažit se o drobné opravy? Co si o tom myslíte vy, kdo máte zkušenosti s podobnými rozhodnutími?