Mansion.cz/Fórum/Kolik můžu ušetřit na energiích po zateplení střechy a zdí?

Kolik můžu ušetřit na energiích po zateplení střechy a zdí?

Přemýšlím o tom, že bych zateplil střechu a zdi svého domu, protože slyším, že to může výrazně snížit náklady na energie, ale dost mě zajímá, kolik vlastně mohu ušetřit. Mám starší dům a teď v zimě se mi zdá, že topení jde strašně rychle do vzduchu. Hlavně mě zajímá, jestli se investice do zateplení vyplatí i ve střednědobém horizontu. Slyšel jsem, že se dá ušetřit až desítky procent na účtech za plyn a elektřinu, ale je to opravdu pravda? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Víte někdo, kolik průměrně stojí zateplení a jak dlouho trvá návratnost investice? Zajímalo by mě také, jestli po zateplení musím nějak měnit vytápění nebo další věci v domácnosti. Celkově jsem docela zmatený tím vším kolem úspor na energiích a zateplování. Mělo by to být dobré pro životní prostředí a taky pro moji peněženku, ale kolik je to vlastně reálně? Díky moc za vaše názory a rady!

152 slov
1.5 minut čtení
24. 10. 2021
Oldřich Moravec
Oldřich Moravec

Zateplení střechy a zdí může fakt hodně ušetřit na energiích. U starších domů je to často klíčový krok. Někteří lidé říkají, že mohou ušetřit až 30-50 % na nákladech za topení po zateplení. Záleží ale na tom, jak moc je dům špatně izolovanej. Co se týče nákladů na zateplení, tak to může vyjít od 500 do 1 500 Kč za m² v závislosti na materiálech a firmě, co to dělá. Návratnost se pohybuje kolem 5-10 let, což není tak špatný, když si vezmeš, kolik pak můžeš šetřit. Po zateplení většinou nemusíš měnit vytápění, ale pokud máš starší kotel nebo radiátory, možná by stálo za to uvažovat o modernizaci. Celkově to bude lepší pro tvou peněženku i pro životní prostředí, takže bych do toho šel.

124 slov
1.2 minut čtení
3. 8. 2024
Bedřich Hůlka
Bedřich Hůlka

Zateplení může fakt dost ušetřit na energiích. Lidi říkají, že když zateplíš střechu a zdi, tak můžeš šetřit klidně 20-40% na účtech za plyn a elektřinu. To už něco je, ne? Záleží samozřejmě na tom, jak moc je ten tvůj dům starý a jak špatně je teď izolovanej. Jako investice to většinou vyplatí, návratnost je většinou kolem 5-10 let, což není tak hrozný, když si představíš, kolik pak budeš šetřit. Co se týče nákladů, tak to záleží na velikosti domu a použitejch materiálech. Může to být od pár desítek tisíc po stovky tisíc. Po zateplení bys měl mít nižší náklady na vytápění, ale většinou se nemusíš bát měnit topení, pokud máš už nějaký modernější systém. Takže určitě do toho jdi, pro životní prostředí i pro peněženku to dává smysl.

129 slov
1.3 minut čtení
2. 7. 2024
Eva Pavlíková
Eva Pavlíková
Podobné otázky