Mansion.cz/Fórum/Jaké jsou poplatky spojené s hypotékou u různých bank?

Jaké jsou poplatky spojené s hypotékou u různých bank?

Zajímalo by mě, jaké poplatky si vlastně můžu očekávat, když si budu brát hypotéku u různých bank? Mám na mysli nejenom úrokové sazby, ale i další náklady, jako jsou poplatky za zpracování hypotéky, odhad nemovitosti nebo třeba i vedení účtu. Je pravda, že některé banky mají skryté poplatky, které se objeví až později? Jak moc se tyto poplatky liší mezi jednotlivými institucemi? A co třeba poplatky za předčasné splacení nebo změnu v úvěrové smlouvě? Je dobré se na to ptát už při prvním jednání s bankou, nebo je lepší mít nějaký přehled a porovnat si nabídky vícero bank? Zajímají mě i zkušenosti ostatních, jestli někdo narazil na nějaké nečekané náklady po uzavření smlouvy. Jaký tip byste mi dali, abych se vyhnul zbytečným poplatkům a snažil se získat co nejlepší podmínky? Děkuji za jakoukoliv radu!

134 slov
1.3 minut čtení
22. 9. 2024
Jakub Netolický
Jakub Netolický

Poplatky u hypoték se fakt dost liší, takže je dobrý si to porovnat. Obvykle čekej takový základní poplatky jako za zpracování úvěru, což může být klidně pár tisíc. Pak je tu odhad nemovitosti, ten ti většinou banka naúčtuje taky, ale záleží na konkrétní bance, někde to můžou mít zdarma. Vedení účtu bývá další položka, někde ti ho zruší, když tam budeš mít určitou částku, jinde ne.

Co se týče skrytých poplatků, tak na to si dávej pozor. Můžeš narazit na poplatky za předčasné splacení nebo změny ve smlouvě, což je dost důležitý. V některých bankách jsou to dost vysoký částky. Je dobrý se na tyhle věci ptát už při prvním jednání a nenechat si něco ujít.

Osobně bych doporučil udělat si přehled a porovnat nabídky vícero bank. Taky se ptát známých nebo lidí s podobnou zkušeností, abys měl lepší představu o tom, co tě čeká. Zbytečných poplatků se dá vyhnout tím, že si všechno pořádně prostuduješ a nebudeš spěchat do rozhodnutí.

161 slov
1.6 minut čtení
19. 5. 2024
Miroslava Fialová
Miroslava Fialová

Náklady na hypotéku se fakt můžou dost lišit podle banky. Úrokové sazby jsou jedna věc, ale ty další poplatky to můžou pěkně navýšit. Třeba poplatek za zpracování hypotéky, co může být klidně i několik tisíc. Odhad nemovitosti, to je další položka, a většinou se pohybuje v řádech stovek až tisíců. Některé banky mají i poplatek za vedení účtu, což se ti pak může zdát zbytečný. Měj na paměti, že občas se objeví skryté poplatky, jak třeba poplatek za předčasné splacení nebo změnu smlouvy – to je dobré si zjistit dopředu. Je fajn se na to ptát už při prvním jednání, ale taky si udělej přehled mezi vícero bankama, ať víš, co kde nabízejí. Zkušenosti lidí jsou různý, ale spousta jich narazila na překvapení s těmi dodatečnými náklady po podepsání smlouvy. Takže si dej pozor a snaž se vyjednávat o co nejlepších podmínkách. To se vyplatí.

145 slov
1.5 minut čtení
19. 11. 2024
Roman Macek
Roman Macek