Mansion.cz/Fórum/Jak udělat malý prostor útulnější a funkčnější?

Jak udělat malý prostor útulnější a funkčnější?

V poslední době se pořád potýkám s tím, že mám malý byt a chci udělat všechno možné, aby vypadal útulněji a zároveň byl funkční. Mám menší obývák, kde není moc místa na nábytek, a zvažuju, jak vše uspořádat, aby člověk neměl pocit stísněného prostoru. Nechci to přehnat s dekoracemi, ale hledám nějaké tipy na barvy nebo materiály, které by mohly opticky zvětšit prostor nebo mu dodat na útulnosti. Co třeba nějaké závěsy nebo koberce? Jaký styl se k tomu hodí? Mám také pocit, že by se mi hodily nějaké multifunkční kousky nábytku. Máte někdo zkušenosti s tím, jak využít každý centimetr? Jak to řešíte třeba s osvětlením? Mám pocit, že špatné světlo dělá prostor ještě menší. A co rostliny? Jaké druhy by se hodily do tak malého prostoru, aby to vypadalo dobře a nebylo to moc přeplněné? Zkrátka sháním rady, jak udělat malý prostor nejen krásným, ale také praktickým. Děkuju za všechny tipy!

153 slov
1.5 minut čtení
30. 11. 2023
Vojtěch Strnad
Vojtěch Strnad

Malý prostor můžeš udělat útulnějším a funkčnějším pár chytrými triky. Zkus použít světlé barvy na stěnách, to opticky zvětší místnost. Když už mluvíme o barvách, tak pastelové tóny jsou super volba – vypadají příjemně a nezahlcují. Na závěsy se neboj sáhnout po lehkých materiálech, které propouští světlo, to taky pomůže prostoru. Koberec zvol radši v jedné barvě nebo s jemným vzorem, aby to nebylo přeplácané. Multifunkční nábytek je must-have: třeba pohovka s úložným prostorem nebo stůl, co se dá rozložit. Osvětlení si dej pozor – víc zdrojů světla je lepší než jedno hlavní; lampy a LED pásky udělají divy. Co se týče rostlin, zkus menší sukulenty nebo bylinky, ty se hodí i do kuchyně a vypadají fajn. Méně je většinou více, takže drž to jednoduché a vyhni se křiklavým dekoracím. Držím palce!

132 slov
1.3 minut čtení
26. 5. 2024
Ladislav Vejvoda
Ladislav Vejvoda

Mám malý byt a taky jsem řešil podobný problém. Zkus použít světlé barvy na stěny, to opticky zvětší prostor. Na nábytek se hodí sklo nebo světlé dřevo, působí to lehčeji. Multifunkční nábytek je super – třeba pohovka, co se dá rozložit na postel, nebo stůl, co se dá sklopit. Závěsy bych volil lehké a světlé, ideálně k podlaze, to vytvoří dojem vyšších stropů. Koberec může být vzorovaný, ale ne moc tmavý, aby to nepůsobilo stísněně. Osvětlení – dej si pozor na to, aby bylo víc zdrojů světla. Lampy s teplým světlem jsou fajn, dodají útulnost. Co se rostlin týče, tak malý sukulenty nebo bylinky na okně udělají radost a nezaberou moc místa. Celkově je dobrý mít v prostoru málo dekorací, ale vybrat pár hezkých kousků, co ti sednou. Každý centimetr se dá využít chytře!

132 slov
1.3 minut čtení
11. 4. 2024
Zdeňka Stehlíková
Zdeňka Stehlíková