Mansion.cz/Fórum/Co dělat, když nájemce neplatí nájemné?

Co dělat, když nájemce neplatí nájemné?

Jsem pronajímatel a mám celkem zásadní problém. Můj nájemce už několik měsíců neplatí nájemné a já nevím, co s tím teď dělat. Zkoušel jsem s ním mluvit, ale vždycky má nějaké výmluvy a slibuje, že zaplatí příští měsíc, ale pořád nic. Ztrácím trpělivost a bojím se, že se to bude táhnout ještě déle. Chtěl bych vědět, jak postupovat v takové situaci. Mám se obrátit na právníka, nebo stačí poslat nějaký formální dopis? Jaké jsou moje možnosti, pokud by se to dostalo až k soudu? A co třeba výpověď z nájmu? Myslím, že bych měl mít nějaké práva jako pronajímatel, ale nejsem si jistý, co všechno mohu udělat bez toho, abych porušil zákon. A co když se nájemce rozhodne zůstat v bytě i přesto, že mu výpověď doručím? Jak dlouho trvá proces vystěhování? Budu muset platit soudní poplatky nebo něco podobného? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních pronajímatelů, kteří řešili podobné situace. Jak jste to vyřešili? Co vám pomohlo a jaké chyby byste doporučili se vyvarovat? Je vůbec možné dostat od nájemce peníze zpět, když už dluží delší dobu? Kde začít a na co si dát pozor? Děkuji za jakoukoli radu.

189 slov
1.9 minut čtení
1. 9. 2023
Radka Vacková
Radka Vacková

Tak tohle je těžká situace. Pokud nájemce neplatí, tak máš několik možností. První krok by měl být poslat mu formální upozornění na nezaplacení nájmu. Můžeš napsat dopis, kde ho vyzveš k zaplacení dlužné částky a stanovíš mu nějakou lhůtu, třeba 14 dní, do kdy musí zaplatit. Jestliže se nic nezmění, můžeš začít uvažovat o výpovědi z nájmu. Musíš si ale zjistit, jaké máš práva podle nájemní smlouvy a českého zákona.

Pokud se rozhodneš pro soudní cestu, tak si připrav, že to chvíli potrvá a budeš muset zaplatit soudní poplatky. Často to trvá i několik měsíců, než se nájemce vystěhuje, pokud se s tím nebude chtít smířit. Můžeš se obrátit na právníka, pokud si nejsi jistý, jak postupovat nebo aby ti pomohl s papírováním.

Co se týče vrácení peněz, může být těžké to získat zpět, zvlášť když už dluží delší dobu. Důležité je mít veškerou dokumentaci a důkazy o tom, že nájemce dlužil. Každopádně se vyhni tomu, abys s ním jednal na vlastní pěst bez dokumentace – udržuj si všechno oficiálně zaevidované! Držím palce!

172 slov
1.7 minut čtení
28. 10. 2024
Tomáš Fiala
Tomáš Fiala

Měl jsem podobnej problém, tak třeba ti pomůže, co já jsem dělal. Nejprv bych zkusil poslat formální upozornění na zaplacení, to je důležitý krok. Můžeš mu dát třeba 14 dní na zaplacení dlužného nájemného. Když nezaplatí, můžeš začít uvažovat o výpovědi z nájmu. Většinou máš právo mu dát výpověď, pokud neplatí víc než dva měsíce. Ale pozor, vždycky to musíš udělat podle smlouvy a zákona.

Pokud se nájemce nehodlá vystěhovat dobrovolně, budeš muset jít k soudu a požádat o vystěhování. Soudní proces může trvat různě dlouho, ale počítej s několika měsíci. A jo, budou nějaké soudní poplatky, takže si to rozmysli, jestli to za to stojí. Co se týče peněz zpět, tak pokud máš soudní rozhodnutí a nájemce nemá nic na zaplacení, tak je to složitější.

Osobně doporučuju konzultaci s právníkem, ten ti může říct přesně, co dělat a jak to udělat správně. A hlavně si dej pozor na termíny a formality, abys něco nezpackal a nepřišel o další čas a peníze. Hodně štěstí!

162 slov
1.6 minut čtení
31. 12. 2024
Miroslava Koubová
Miroslava Koubová