Co dělat, když nájemce neplatí nájemné?
Jsem pronajímatel a mám celkem zásadní problém. Můj nájemce už několik měsíců neplatí nájemné a já nevím, co s tím teď dělat. Zkoušel jsem s ním mluvit, ale vždycky má nějaké výmluvy a slibuje, že zaplatí příští měsíc, ale pořád nic. Ztrácím trpělivost a bojím se, že se to bude táhnout ještě déle. Chtěl bych vědět, jak postupovat v takové situaci. Mám se obrátit na právníka, nebo stačí poslat nějaký formální dopis? Jaké jsou moje možnosti, pokud by se to dostalo až k soudu? A co třeba výpověď z nájmu? Myslím, že bych měl mít nějaké práva jako pronajímatel, ale nejsem si jistý, co všechno mohu udělat bez toho, abych porušil zákon. A co když se nájemce rozhodne zůstat v bytě i přesto, že mu výpověď doručím? Jak dlouho trvá proces vystěhování? Budu muset platit soudní poplatky nebo něco podobného? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních pronajímatelů, kteří řešili podobné situace. Jak jste to vyřešili? Co vám pomohlo a jaké chyby byste doporučili se vyvarovat? Je vůbec možné dostat od nájemce peníze zpět, když už dluží delší dobu? Kde začít a na co si dát pozor? Děkuji za jakoukoli radu.