Mansion.cz/Fórum/Kdy se vyplatí investovat do opravy koupelny pro lepší nájem?

Kdy se vyplatí investovat do opravy koupelny pro lepší nájem?

Zajímalo by mě, jestli má smysl investovat do opravy koupelny, abych mohl zvednout nájemné. Mám pronajatý byt, který už nějakou dobu pronajímám, ale koupelna je dost zastaralá a potřebuje renovaci. Přemýšlím, zda je to dobrá investice, která se mi vrátí ve vyšším nájmu, nebo jestli je lepší nechat to tak, jak to je. Zajímalo by mě, jaké jsou zkušenosti ostatních s opravami koupelen a jak moc to ovlivnilo jejich příjmy z pronájmu. Jaké konkrétní úpravy se vyplatily? Mám na mysli nejen celkovou rekonstrukci, ale i menší zásahy jako výměna obkladaček, nová sanita nebo dokonce jen nový nátěr stěn. Jak dlouho trvá taková oprava a má smysl hledat levnější varianty na úkor kvality? A co se týče návratnosti investice – jak rychle můžu očekávat zvýšení nájmu po renovaci? Existují nějaké konkrétní statistiky nebo průzkumy, které by ukázaly, jak moc se dá zvýšit nájem po rekonstrukci koupelny? Je lepší investovat do koupelny nebo raději do jiných částí bytu? Jaký je vlastně poměr mezi investovanou částkou a zvýšeným nájmem v reálu? Taky bych byl rád za rady, jak se do toho vůbec pustit – co si pohlídat a na co si dávat pozor. Děkuji za každou radu!

194 slov
1.9 minut čtení
8. 2. 2025
Daniel Bureš
Daniel Bureš

Rozhodně má smysl investovat do opravy koupelny, pokud chceš zvýšit nájemné. Koupelna je pro nájemce důležitá, takže i menší úpravy ti můžou pomoct. Například výměna obkladaček, nová sanita nebo nový nátěr stěn udělají velký rozdíl. Měnil jsem koupelnu a nájem se mi podařilo zvýšit o dost, tak to fakt funguje.

Co se týče návratnosti investice, tak to záleží na rozsahu oprav. Když investuješ víc, můžeš čekat vyšší nárůst nájmu. Je dobrý si udělat průzkum v okolí a zjistit, jaké jsou ceny podobných bytů. Opravy obvykle netrvají dlouho, ale radši si dej pozor na kvalitu materiálů, levnější varianty se často nevyplatí.

Osobně bych doporučil investovat do koupelny než do jiných částí bytu, protože většina lidí si na ní zakládá. Poměr investice a zvýšení nájmu je různý, ale když to uděláš dobře, můžeš očekávat návratnost během pár měsíců až rok. S tím, jak se do toho pustit – doporučuji mít jasný plán a sehnat si spolehlivé řemeslníky. No a hlavně nezapomeň na estetiku – moderní design přitahuje víc zájemců.

165 slov
1.7 minut čtení
5. 2. 2025
Elena Švábová
Elena Švábová

Oprava koupelny se rozhodně vyplatí, pokud je zastaralá. Lidi dnes hledají moderní, funkční a čisté koupelny. I drobné úpravy, jako výměna obkladaček nebo nová sanita, můžou udělat velký rozdíl. Často se dá zvýšit nájem o 10–20 %, záleží na lokalitě a trhu. Rekonstrukce může trvat pár týdnů, takže s tím počítej. Co se týče kvality, radši nešetři na materiálech, levné varianty se pak často nevyplácí. Statistiky ukazují, že investice do koupelny se většinou vrátí rychle, dřív než bych čekal. Zkus si zjistit průměrné nájmy v oblasti, abys měl představu, co lze očekávat po renovaci. Když už to děláš, zvaž i ostatní části bytu – kuchyň nebo podlahy taky hodně hrají roli v celkovém dojmu. Jinak pohlídej si dobré řemeslníky a jasnou komunikaci s nimi.

124 slov
1.2 minut čtení
5. 2. 2025
Lenka Havlíčková
Lenka Havlíčková