Kdy se vyplatí investovat do opravy koupelny pro lepší nájem?
Zajímalo by mě, jestli má smysl investovat do opravy koupelny, abych mohl zvednout nájemné. Mám pronajatý byt, který už nějakou dobu pronajímám, ale koupelna je dost zastaralá a potřebuje renovaci. Přemýšlím, zda je to dobrá investice, která se mi vrátí ve vyšším nájmu, nebo jestli je lepší nechat to tak, jak to je. Zajímalo by mě, jaké jsou zkušenosti ostatních s opravami koupelen a jak moc to ovlivnilo jejich příjmy z pronájmu. Jaké konkrétní úpravy se vyplatily? Mám na mysli nejen celkovou rekonstrukci, ale i menší zásahy jako výměna obkladaček, nová sanita nebo dokonce jen nový nátěr stěn. Jak dlouho trvá taková oprava a má smysl hledat levnější varianty na úkor kvality? A co se týče návratnosti investice – jak rychle můžu očekávat zvýšení nájmu po renovaci? Existují nějaké konkrétní statistiky nebo průzkumy, které by ukázaly, jak moc se dá zvýšit nájem po rekonstrukci koupelny? Je lepší investovat do koupelny nebo raději do jiných částí bytu? Jaký je vlastně poměr mezi investovanou částkou a zvýšeným nájmem v reálu? Taky bych byl rád za rady, jak se do toho vůbec pustit – co si pohlídat a na co si dávat pozor. Děkuji za každou radu!