Mansion.cz/Fórum/Co dělat, když mi nájemník nezaplatil?

Co dělat, když mi nájemník nezaplatil?

Přemýšlím, co bych měl dělat v situaci, kdy mi nájemník už nějakou dobu neplatí nájem. Je to pro mě dost stresující, protože jsem na těchto příjmech závislý a navíc mám spoustu výdajů spojených s údržbou nemovitosti. Zkoušel jsem s ním komunikovat, ale stále se mu nedaří zaplatit. Takže se ptám, jaké jsou moje možnosti? Mám mu poslat nějaké upozornění nebo připomínku? Co když ani na to nebude reagovat? Vím, že existují právní kroky, ale nejsem si jistý, jak přesně postupovat. Jaké mám práva jako pronajímatel? A co se stane, když se rozhodnu pro výpověď smlouvy? Jak dlouho trvá celý proces a jaké jsou možné komplikace? Taky by mě zajímalo, jestli je lepší se snažit najít smírné řešení nebo hned přistoupit k právním krokům. Nechci mít s nájemníkem zbytečné problémy, ale zároveň musím chránit své zájmy. Měli jste někdo podobnou zkušenost? Jak jste to řešili? Co byste doporučili v takové situaci?

150 slov
1.5 minut čtení
23. 10. 2023
Michaela Hlaváčová
Michaela Hlaváčová

Když ti nájemník nezaplatil, první věc, co bys měl udělat, je se s ním pokusit domluvit. Někdy lidi mají problémy a stačí pár slov. Zkus mu poslat nějakou připomínku, třeba e-mailem nebo SMSkou. Pokud ani na to nebude reagovat, tak už to začíná být vážnější. Můžeš mu dát výpověď, ale to už musíš mít důvod, třeba neplacení. Právní kroky jsou možnost, ale je to dost zdlouhavý proces a může to stát peníze. Zjisti si, jaké máš práva jako pronajímatel – většinou to bude v nájemní smlouvě nebo v zákoně o nájmu. Vypovězení nájmu může trvat nějakou dobu, záleží na tom, jak rychle se to vyřídí na úřadech a co všechno budeš muset udělat. Někteří lidé radí snažit se najít smírné řešení, ale pokud už jsi zkoušel komunikaci a nic z toho, tak bohužel budeš muset jít do toho právního řízení. Každopádně se připrav na to, že to může být stresující a náročný proces.

153 slov
1.5 minut čtení
6. 7. 2024
Markéta Koubová
Markéta Koubová

Když ti nájemník nezaplatil, tak to je fakt nepříjemná situace. Zkus mu poslat nějaké upozornění, třeba formální výzvu k zaplacení. Můžeš to udělat písemně, ať máš důkaz, že jsi se snažil. Jestli ani na to nereaguje, tak bohužel můžeš jít k dalším krokům. V podstatě máš právo vypovědět nájemní smlouvu, ale počítej s tím, že to může být časově náročný proces. Většinou to jde přes soud, což zabere nějakou dobu – klidně i několik měsíců. Je dobrý mít všechno podložený dokumenty, aby ses mohl bránit. Taky zvaž, jestli se nezkusíš domluvit na smírném řešení – někdy je lepší se dohodnout než hned běžet k právníkovi. Ale pokud máš pocit, že už to nemá smysl, tak se neboj udělat kroky na ochranu svých práv. Měj na paměti, že každý případ je jiný a hodně záleží na konkrétní situaci.

137 slov
1.4 minut čtení
19. 2. 2024
Soňa Hladíková
Soňa Hladíková