Mansion.cz/Fórum/Koupě bytu v roce 2024 – kdy je lepší čas?

Koupě bytu v roce 2024 – kdy je lepší čas?

Zvažuju koupi bytu a ráda bych se zeptala, jestli je lepší koupit byt na začátku nebo na konci roku 2024. Četla jsem, že trh s nemovitostmi se může dost měnit v závislosti na sezóně a různých ekonomických faktorech. Mám pocit, že na začátku roku může být méně nabídek, protože většina lidí čeká na jaro, aby vlastně začali prodávat. Na druhou stranu jsem slyšela, že na konci roku se můžou objevovat slevy, aby prodávající stihli uzavřít prodeje do konce účetního období. Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s tímto obdobím a co byste doporučili. Je v tomhle ohledu lepší čekat na jaro nebo to risknout a koupit už na podzim? Jaké faktory bych měla brát v úvahu při rozhodování? Taky jsem slyšela, že úrokové sazby se mohou měnit a to by mohlo mít vliv. Co si o tom všechno myslíte? Díky moc za vaše názory!

145 slov
1.5 minut čtení
16. 10. 2024
Ivana Pernicová
Ivana Pernicová

Když zvažuješ koupi bytu, tak to záleží na spoustě věcí. Na začátku roku často bývá méně bytů na trhu, jak říkáš, protože většina prodávajících čeká na jaro, kdy je větší poptávka. To může znamenat, že nebudeš mít moc na výběr, ale zase můžeš narazit na dobrou cenu, protože prodávající jsou ochotni jednat. Na druhou stranu koncem roku se někdy snaží prodávající uzavřít prodeje a můžeš dostat lepší nabídky nebo slevy. Ale může to být riskantní, pokud je nabídka slabá a chceš něco konkrétního. A úrokové sazby? Ty fakt mohou dost ovlivnit celkovou cenu hypotéky, takže je dobrý sledovat i to. Nakonec je to o tom, co ti víc vyhovuje. Pokud máš nějaké konkrétní byty, tak bych se podíval ve všech obdobích a porovnal nabídky. S každým obdobím jsou pro a proti.

131 slov
1.3 minut čtení
21. 4. 2024
Martin Říha
Martin Říha

Když se podíváš na trh s nemovitostmi, tak platí, že na začátku roku je fakt méně nabídek, jak říkáš. Většina lidí prodává v jarním období, kdy je více inzerátů a tím pádem i větší konkurence mezi prodávajícími. Na druhou stranu na konci roku můžeš narazit na to, že prodávající chtějí rychle prodat, aby si splnili cíle před koncem účetního období. Můžeš tak vyjednávat o ceně.

Co se týče úrokových sazeb, ty se fakt můžou měnit, takže je dobrý to sledovat. Pokud bys koupila na podzim a pak se sazby zvedly, tak bys mohla být ráda, že jsi nekoupila v březnu za vyšší úrok. Ale pokud jsi spíš risk tak můžeš zkusit čekat na jaro, třeba najdeš něco super.

Celkově bych doporučil sledovat trh i jaké jsou trendy v tvé lokalitě. Zkus si udělat přehled a porovnat ceny a nabídky za jednotlivé měsíce. Tak si uděláš lepší obrázek o tom, co ti víc vyhovuje.

152 slov
1.5 minut čtení
28. 4. 2024
Stanislav Staněk
Stanislav Staněk