Mansion.cz/Fórum/Jaké banky mají v roce 2023 nejlepší úrokové sazby na hypotéky?

Jaké banky mají v roce 2023 nejlepší úrokové sazby na hypotéky?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně hypoték. Přemýšlím o koupi bytu a potřeboval bych se informovat, jaké banky vlastně v roce 2023 nabízejí nejlepší úrokové sazby na hypotéky. Vím, že sazby se často mění a že je dobré sledovat aktuální nabídky, ale přiznám se, že z orientace v těchto věcech nejsem moc dobrý. Hlavně bych chtěl vědět, jestli jsou nějaké konkrétní banky, které mají v současnosti výhodné podmínky. Mám na mysli nejen úrokové sazby, ale i poplatky za vyřízení nebo případné další náklady, které by mohly ovlivnit celkovou výhodnost hypotéky. Možná máte osobní zkušenosti s nějakými bankami? A co třeba s různými typy hypoték, jako jsou fixace nebo variabilní sazby? Která banka podle vás vychází nejlépe pro lidi s průměrným příjmem? Samozřejmě by mě zajímalo i to, jestli je lepší si hypotéku brát na kratší dobu nebo na delší období. Dík za rady!

143 slov
1.4 minut čtení
30. 4. 2021
Jan Bárta
Jan Bárta

Takže, pokud hledáš hypotéky v roce 2023, některé banky jako Air Bank, ČSOB nebo Moneta mívají docela slušné úrokové sazby. Ty se ale mění dost rychle, tak je fakt dobrý sledovat aktuální nabídky. Osobně jsem slyšel, že u některých bank můžeš najít i nízké poplatky za zpracování, což je taky důležitý. Co se týče fixace, většina lidí volí 5 let, ale pokud plánuješ zůstat v bytě dlouho, klidně vezmi delší fixaci. Variabilní sazby jsou riskantnější a hodí se spíš pro ty, co si můžou dovolit risknout. Zkus si to spočítat – kratší doba má sice vyšší splátky, ale celkově zaplatíš míň na úrocích. Měj na paměti celkové náklady a ne jen úrokovku.

112 slov
1.1 minut čtení
28. 12. 2024
Renata Hladíková
Renata Hladíková

V roce 2023 se dá říct, že některé banky jako ČSOB, Komerční banka nebo Raiffeisenbank mají celkem konkurenceschopné úrokové sazby na hypotéky. Sazby se samozřejmě liší podle toho, jestli si vezmeš fixaci na 3, 5 nebo 10 let. Obecně platí, že kratší fixace může mít nižší úrok, ale pak se ti to může během let zvednout. Záleží taky na tom, jestli chceš variabilní sazbu, ta je sice lákavější na začátku, ale může tě to pak pěkně překvapit. Co se týče poplatků, tak většina bank teď nabízí akce bez poplatků za vyřízení, takže je dobrý to sledovat. Osobně bych doporučil projít si nabídky a případně nějakou banku oslovit, abys dostal konkrétní nabídku přímo pro sebe, protože každá situace je jiná. Ale obecně bych řekl, že pro průměrný příjem jsou tyhle banky v pohodě. S hypotékou na kratší dobu je to většinou lepší z pohledu celkových nákladů, ale měsíční splátky jsou vyšší. Tak jo, hodně štěstí s výběrem!

156 slov
1.6 minut čtení
14. 12. 2024
Ondřej Hora
Ondřej Hora