Mansion.cz/Fórum/Co všechno musím mít, abych dostal hypotéku?

Co všechno musím mít, abych dostal hypotéku?

Když uvažuju o hypotéce, tak mi v hlavě běží spousta otázek. Přemýšlím, co všechno vlastně potřebuji k tomu, abych mohl splnit všechny požadavky banky a získat schválení. Je to opravdu proces, který může být dost složitý, především pro lidi, kteří s tím nemají zkušenosti. Takže bych chtěl vědět, jaké doklady jsou nutné, aby se věci pohnuly kupředu. Co se týká příjmů, jestli musím mít nějaký minimální příjem nebo jak se to vůbec posuzuje. A co se týče úvěrového skóre, to by mě taky zajímalo, protože jsem slyšel, že to může mít velký vliv na rozhodnutí banky. Jaké další faktory hrají roli? Musím mít třeba nějaké úspory na účtu jako záruku? A co když mám vedlejší příjmy nebo jsem naopak nezaměstnaný? Jak to ovlivňuje šanci na schválení hypotéky? Také by mě zajímalo, jestli je nutné mít zajištění nemovitosti nebo odhad ceny nemovitosti před žádostí o hypotéku. Jak dlouho celý proces trvá a co se stane, když něco chci měnit po podání žádosti? Rád bych se dozvěděl i o různých typech hypoték a jak si vybrat tu správnou. Co si myslíte, je lepší si vzít fixní úrokovou sazbu nebo raději variabilní? Všechno mi přijde jako velké množství informací a potřeboval bych je poskládat do nějakého smysluplného celku. Takže pokud máte nějaké rady nebo zkušenosti s tímto tématem, budu vděčný za cokoliv! Děkuju!

220 slov
2.2 minut čtení
23. 5. 2022
Tereza Malečková
Tereza Malečková

Když chceš hypotéku, tak se připrav na hromadu papírů. Základ je mít občanku nebo pas, potvrzení o příjmu (nejlépe ze zaměstnání), daňové přiznání, a pokud máš nějaké úvěry, tak i doklady k nim. Minimální příjem se liší banku od banky, ale většinou to musíš mít aspoň nějaký stabilní příjem. Úvěrové skóre je důležitý, čím vyšší, tím líp – ideálně nad 600. Bez úspor to bude složitější, protože většina bank chce alespoň 10-20% z ceny nemovitosti jako zálohu. Pokud jsi nezaměstnaný, tak šance klesají, ale pokud máš nějaké vedlejší příjmy nebo dostatečné úspory, můžeš to aspoň trochu vykompenzovat. Co se týče odhadu nemovitosti, většinou ho banka udělá sama, ale můžeš potřebovat předběžný odhad ještě před žádostí. Proces schválení se liší, ale počítej s pár týdny. Když chceš něco měnit po podání žádosti, může to zdržet schválení. Ohledně fixní vs. variabilní sazby – fix je bezpečnější v dnešní době, protože víš, co platíš. Ale variabilní může být levnější dlouhodobě. Takže to chce zvážit.

161 slov
1.6 minut čtení
28. 11. 2024
Eduard Brabec
Eduard Brabec

Takže, když chceš hypotéku, tady je pár základních věcí, co potřebuješ. První věc jsou doklady o příjmu - banky většinou chtějí nějaký stabilní příjem, ideálně aspoň poslední tři výplaty. Když máš vedlejší příjmy, tak to taky může pomoct, ale je dobrý to mít doložený. Pak je důležitý i úvěrový skóre, čím vyšší, tím lepší podmínky dostaneš. Někdo říká, že ideální je mít aspoň 600-650 bodů.

Úspory na účtu? Jo, to se hodí, většina bank chce vidět nějaké rezervy, abys mohl pokrýt náklady v případě problémů. Zajištění nemovitosti a odhad ceny? To většinou udělá banka sama, ale ty bys měl mít nějakou představu o ceně a stavu té nemovitosti.

Celý proces trvá různě - od pár týdnů po několik měsíců. Když chceš něco měnit po podání žádosti, bývá to složité a můžeš si to zkomplikovat.

Co se týká úrokových sazeb - fixní je sice dražší, ale máš jistotu po celou dobu splácení. Variabilní může být levnější na začátku, ale pak může stoupnout a celkově tě to může vyjít dráž. Všechny tyhle detaily záleží na tvé situaci a jestli jsi ochotný riskovat s proměnlivou sazbou.

180 slov
1.8 minut čtení
18. 3. 2023
Lucie Hamplová
Lucie Hamplová