Mansion.cz/Fórum/Jak mám vrátit klíče po skončení nájmu?

Jak mám vrátit klíče po skončení nájmu?

Nedávno jsem ukončil nájem a teď si nejsem úplně jistý, jak správně vrátit klíče od bytu. Mám se domluvit s pronajímatelem na nějakém konkrétním termínu nebo to můžu udělat hned? Zní to docela prostě, ale přece jenom bych nechtěl nic zanedbat. Mám mít klíče připravené ve speciální obálce nebo je jen tak předat osobně? A co když pronajímatel nebude mít čas na schůzku, jak to vyřešit? Je lepší mu zavolat nebo napsat e-mail? A co když bydlím v jiném městě, než je pronájem? Jak to udělat, abych se vyhnul nějakým problémům? Taky jsem slyšel, že by měl být nějaký protokol o vracení klíčů nebo tak něco. Je pravda, že bych měl mít důkaz, že jsem klíče vrátil? Máte někdo s tímhle zkušenosti? Dekuju za jakékoli rady!

126 slov
1.3 minut čtení
1. 2. 2024
Vladimíra Škodová
Vladimíra Škodová

Vrátit klíče po nájmu je celkem jednoduchý proces, ale je dobrý se na tom dohodnout s pronajímatelem. Zkus mu zavolat nebo napsat e-mail a domluvit se na nějakém termínu, kdy bys mu klíče mohl předat. Když si nebudete moct najít čas, tak klíče můžeš poslat poštou, ale to chce mít jistotu, že na druhé straně budou čekat. Je dobrý mít klíče v nějaké obálce nebo prostě pěkně podané, aby to vypadalo slušně. A určitě je dobré mít důkaz o tom, že jsi klíče vrátil - třeba fotku s podpisem pronajímatele nebo nějaký protokol o vracení. Pokud bydlíš daleko, tak fakt radši pošta nebo se domluv na nějakém zprostředkovateli, kdo ti je předá. Hlavně se snaž to udělat co nejdřív, ať nemáš žádné komplikace.

123 slov
1.2 minut čtení
3. 8. 2024
Vlastimil Karásek
Vlastimil Karásek

Takže, klíče se dají vrátit různě, ale nejlepší je domluvit se s pronajímatelem na konkrétním termínu. Zabráníš tak nedorozumění. Není potřeba mít nějakou special obálku, klíče prostě předáš osobně. Když nebude mít čas, zkus mu zavolat nebo napsat e-mail, ať se dohodnete na jiném čase. Pokud jsi v jiném městě, tak to může být složitější – možná budeš muset poslat klíče poštou, ale to už může být risk. Určitě si dej pozor na nějaký protokol o vracení klíčů – třeba si udělej selfie s klíčema a pronajímatelem nebo něco podobného. Je fajn mít důkaz, že jsi klíče vrátil, aby ti pak nevyčítal, že si je nechal. Takže lepší se na to zeptat rovnou!

113 slov
1.1 minut čtení
23. 6. 2024
Patrik Jonáš
Patrik Jonáš