Mansion.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli mám na hypotéku?

Jak zjistit, jestli mám na hypotéku?

Přemýšlím o koupi bytu a chtěl bych se zeptat, jak vlastně zjistit, jestli mám šanci na hypotéku. Nikdy jsem se o to moc nezajímal, ale teď, když se mi naskytla příležitost, mám pocit, že bych měl být trochu informovanější. Vím, že jsou nějaké faktory jako příjem, úspory a další závazky, které hrají roli při schvalování hypotéky, ale jak přesně to funguje? Je tu někdo, kdo by mi mohl poradit, co všechno se zohledňuje? Jaké dokumenty si mám připravit a kde vlastně začít? A co když nemám úplně ideální příjem nebo už mám nějaké jiné půjčky? Existují nějaké doporučení pro lidi jako jsem já, kteří si nejsou jisti, jestli mají na hypotéku? Jak se dá případně zlepšit moje šance na schválení? Budu vděčný za každou radu a tip ohledně toho, jak postupovat. Děkuju!

132 slov
1.3 minut čtení
17. 8. 2022
František Šafařík
František Šafařík

Když chceš zjistit, jestli máš šanci na hypotéku, tak je dobré se podívat na pár věcí. Hlavně příjem – banky většinou chtějí vidět, že máš stabilní a dostatečný příjem, aby si zvládl splácet. Pak je tu úvěrová historie – pokud máš nějaké půjčky, tak to může ovlivnit tvoje šance. Jestli máš dluhy, tak to bude problém, neboť banky si hlídají, kolik máš závazků k příjmu.

Co se týče dokumentů, tak si připrav potvrzení o příjmu (např. výpisy z účtu nebo mzdy), osobní doklady a informace o majetku a závazcích. Je dobrý si udělat předvýběr v bance, tam ti řeknou víc o tom, co všechno potřebuješ.

Pokud nemáš ideální příjem, tak zkuste najít spoludlužníka – třeba rodiče nebo někoho z rodiny. Některé banky mají i programy pro lidi s nižšími příjmy nebo vyššími výdaji. Zlepšit šance můžeš tím, že si předem vyčistíš úvěrovou historii – splatíš dluhy a ukážeš, že jsi důvěryhodný žadatel. V každém případě doporučuji oslovit více bank a zjistit jejich nabídky.

162 slov
1.6 minut čtení
28. 10. 2022
Ondřej Chalupa
Ondřej Chalupa

Jestli chceš zjistit, jestli máš šanci na hypotéku, tak se zaměř na pár základních věcí. Nejprv si spočítej svůj příjem – většina bank chce, aby jsi měl nějakou stabilní práci a dostatečný příjem na splácení. Pak se podívej na svoje úspory, protože banky většinou vyžadují aspoň nějakou část na vlastní vklad. Závazky jako jiné půjčky nebo kreditky taky hrajou roli – čím víc máš dluhů, tím hůř to bude. Na začátek se hodí mít po ruce výpisy z účtu, potvrzení o příjmu a doklady o dalších závazcích.

Pokud nemáš ideální příjem, můžeš zkusit najít spoludlužníka nebo zmenšit částku, kterou si chceš půjčit. Hlavně si nechej udělat předběžný posudek od banky nebo hypotečního poradce, uvidíš tak, co by ti mohli nabídnout. A pokud chceš zvýšit šanci, snaž se splatit co nejvíc stávajících dluhů a mít dobrou platební historii. Držím palce!

139 slov
1.4 minut čtení
3. 6. 2023
Jindřich Hruška
Jindřich Hruška