Mansion.cz/Fórum/Co všechno se počítá do příjmu při žádosti o hypotéku?

Co všechno se počítá do příjmu při žádosti o hypotéku?

Takže přemýšlím o hypotéce a potřeboval bych objasnit, co všechno se vlastně počítá do příjmu, když si ji chci vzít. Zajímalo by mě, jestli je to jenom plat, nebo jestli se tam zahrnují i další příjmy, jako třeba bonusy, prémie nebo příjem z pronájmu. A co když mám nějaké vedlejší aktivity, jako je freelancing nebo brigádnická práce? Počítají se tyhle věci také? A co když má partnerka vlastní příjem? Jak to funguje, když se žádá společně? Zajímalo by mě i to, jaký vliv má na to moje současná finanční situace a případné úvěry nebo půjčky, které už splácím. Co když mám nějaké úspory – to ovlivňuje mé šance na schválení hypotéky? A poslední věc – jak moc se do toho započítávají i výdaje, které mám pravidelně každý měsíc? Myslím tím třeba náklady na život nebo splátky jiných úvěrů. Tohle všechno mi vrtá hlavou, protože chci mít jasno, než začnu vyřizovat nějaké nabídky. Děkuju za každou radu!

156 slov
1.6 minut čtení
28. 1. 2025
Blanka Šafaříková
Blanka Šafaříková

Když chceš žádat o hypotéku, tak se do příjmu zahrnuje víc věcí než jen plat. Započítávají se třeba i bonusy a prémie, pokud je máš pravidelně. Příjem z pronájmu taky může mít vliv, ale musíš dokázat, že ti to přináší stabilní příjem. Co se týče freelancingu nebo brigád, tak ty se většinou počítají jen pokud máš nějaký stabilní příjem z toho, ideálně minimálně půl roku zpětně, abys to mohl prokázat.

Pokud žádáš spolu s partnerkou, tak se sčítají vaše příjmy, což může zlepšit šance na schválení. Ale pozor na to, jak moc máte společně výdaje a případné splátky jiných úvěrů, protože ty snižují celkovou částku, kterou si můžete dovolit splácet.

Ušetřené peníze mohou hrát roli v tom, jak moc se banky dívají na vaši celkovou finanční situaci, ale úspory samy o sobě hypotéku nezaručí. Na závěr – pravidelné měsíční výdaje jako náklady na život nebo jiné splátky se určitě zohledňují a ovlivňují tvé možnosti dostat hypotéku. Takže si všechno dobře spočítej a zjisti, co všechno se ti započítává do příjmů.

170 slov
1.7 minut čtení
5. 12. 2024
Ivana Pernicová
Ivana Pernicová

Když žádáš o hypotéku, tak se do příjmu počítá víc věcí než jen základní plat. Zahrnují se bonusy, prémie a všechny další příjmy jako třeba příjem z pronájmu, pokud to máš doložený. Pokud děláš freelancing nebo máš brigádu, tak na to banka většinou taky kouká, ale musíš mít nějaké pravidelné doklady o tom, že to fakt dostáváš. Když žádáš s partnerkou, tak se spočítají vaše příjmy dohromady, což může zvýšit šance na schválení.

No a co se týká tvé finanční situace – splátky jiných úvěrů se určitě započítávají, takže čím víc máš pravidelných výdajů, tím hůř to může vypadat. Úspory sice nejsou přímo příjem, ale pomůže to ukázat stabilitu a snížit riziko pro banku. Takže jo, některé úspory můžou hrát klíčovou roli. Každopádně si dej pozor na to, kolik měsíčně utrácíš, protože výdaje taky hodně ovlivňují to, kolik ti banka půjčí.

141 slov
1.4 minut čtení
6. 8. 2024
Libor Dunka
Libor Dunka