Mansion.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší tipy pro vyjednávání s realitním makléřem?

Jaké jsou nejlepší tipy pro vyjednávání s realitním makléřem?

Když přemýšlím o tom, jak efektivně vyjednávat s realitním makléřem, tak mi přijde, že je to dost složitá věc. Mám pocit, že se v tom může člověk lehce ztratit, zvlášť když jde o tak důležitou záležitost jako je koupě nebo prodej nemovitosti. Určitě bych chtěl znát nějaké osvědčené tipy, které by mi pomohly lépe se orientovat. Jaké strategie mohou fungovat? Mám začít tím, že si udělám důkladný průzkum trhu? Nebo bych měl zkusit zjistit, jaké jsou silné a slabé stránky toho konkrétního makléře? Přijde mi také důležité mít nějaké představy o cenách, abych se nedostal do situace, kdy by mě makléř mohl snadno "přechytračit". Jak moc je důležité si stanovit jasné cíle před samotným jednáním? A co třeba komunikace – jak bych měl formulovat své požadavky tak, abych byl přesvědčivý, ale zároveň neagresivní? Zajímalo by mě také, zda je dobré mít na paměti určitou flexibilitu při vyjednávání. Co když makléř nabídne něco jiného, než co jsem původně hledal? Jak reagovat na jeho argumenty a jak se nenechat strhnout k emocionálním rozhodnutím? Můžete prosím sdílet své zkušenosti a rady, které by mohly pomoci těm z nás, kteří se snažíme dosáhnout co nejlepších podmínek při jednání s realitními makléři?

197 slov
2 minut čtení
30. 3. 2022
Jana Benešová
Jana Benešová

Když jde o vyjednávání s realitním makléřem, tak fakt hodně záleží na přípravě. Důkladný průzkum trhu je naprosto klíčový – zjisti, kolik se podobné nemovitosti prodávají, ať víš, co je reálné. Snaž se taky zjistit něco o tom makléři – jeho zkušenosti a úspěšnost ti můžou dát lepší představu o tom, jak přistupuje k jednání.

Stanov si jasné cíle a priority. Když víš, co chceš, tak to snáz vyjednáváš. Komunikuj otevřeně, ale neagresivně – třeba místo "chci" použij "bylo by fajn mít". Flexibilita je důležitá, protože můžeš narazit na něco zajímavého, co bys normálně přehlédl. Když makléř nabídne něco jiného, zkus to zvážit a reaguj s rozumem.

A co se týče emocí – snaž se být co nejvíc objektivní. Je snadné nechat se strhnout pocity, ale pokud máš všechno dobře promyšlené a víš, proč děláš to či ono rozhodnutí, tak se ti to povede líp. Vždycky měj na paměti svůj limit a nenech se zatlačit do kouta. A když něco nevypadá dobře, neboj se říct ne.

164 slov
1.6 minut čtení
3. 8. 2023
Michal Zich
Michal Zich

Tak jo, tady je pár tipů, co mi fungovaly. Prvně, udělej si dobrou přípravu – zjisti si ceny v okolí, abys měl aspoň nějaký přehled. To ti pomůže během vyjednávání, protože makléři mají tendenci tlačit na vyšší ceny. Pak se neboj zjistit něco o makléři – jaké má zkušenosti, jak dlouho v oboru je. Když víš jeho slabiny, můžeš je využít ve svůj prospěch.

Jasné cíle jsou fakt důležitý. Urči si, co přesně chceš a co jsi ochotný akceptovat. Ale zároveň buď flexibilní. Když makléř nabídne něco jiného, zvaž to, třeba to bude lepší než tvůj původní plán.

Komunikace je klíčová – formuluj svoje požadavky jasně a s respektem. Nepoužívej agresivní tón, ale buď rozhodný. Co se týče emocí, snaž se být v klidu a nenech se strhnout k impulzivním rozhodnutím; to může zahrnovat i třeba odchod od jednání jako taktiku.

A poslední věc – když cítíš, že něco není v pořádku nebo že něco nehraje, neboj se zeptat nebo trvat na svém. Každý makléř je trochu jiný a někdy stačí trochu více tlačit na pilu. Hodně štěstí!

175 slov
1.8 minut čtení
1. 1. 2023
Olga Jirková
Olga Jirková