Mansion.cz/Fórum/Jak se bránit tlačení na slevu po dohodě?

Jak se bránit tlačení na slevu po dohodě?

Nedávno jsem měl situaci, kdy jsme se s potenciálním kupujícím dohodli na ceně nemovitosti, kterou prodávám. Vše vypadalo slibně a já už jsem si myslel, že máme dohodnuto. Ale pak přišel zvrat – kupující začal mluvit o slevě. Nejdřív to byla malá částka, ale postupně to narostlo a já se ocitl v nepříjemné situaci, kdy jsem nebyl jistý, jak reagovat. Ostatně, dohodli jsme se přece na ceně! Jak mám postupovat, když se mě někdo snaží donutit ke slevě, i když už byla cena stanovená? Záleží mi na tom, abych na trhu nemovitostí působil profesionálně a férově vůči všem stranám. Co dělat, pokud kupující začne vyhrožovat, že od obchodu odstoupí? Mám mu ukázat, že mám zájem o uzavření obchodu a jeho požadavek odmítnout striktně nebo se pokusit najít kompromis? Jaké zkušenosti máte vy? Jak jste se s tímto problémem vypořádali? Je lepší trvat na původní ceně nebo zkusit vyjednávat? Poraďte prosím, jak správně jednat v takové situaci, aniž bych ztratil důvěru a respekt kupujícího.

163 slov
1.6 minut čtení
4. 2. 2025
Veronika Vorlová
Veronika Vorlová

Když se s kupujícím dohodnete na ceně a pak začne tlačit na slevu, je to fakt nepříjemná situace. Měj na paměti, že pokud jste se dohodli a máte to černé na bílém, tak to je vaše silná karta. Můžeš mu klidně říct, že už jste se dohodli a že ta cena je férová vzhledem k trhu. Důležité je být pevný, ale ne agresivní. Pokud začne vyhrožovat odstoupením od obchodu, zkus mu objasnit, že jsi ochotný jednat, ale jen za předpokladu, že to bude rozumné. Kompromis může být fajn, ale pokud jsi spokojený s původní cenou, tak se nenech zbytečně zastrašit. Hlavně zůstaň profesionální a snaž se pochopit, proč chce slevu. Možná má nějaké důvody, které bys mohl vzít v úvahu, ale trvat na svém je taky úplně v pořádku.

129 slov
1.3 minut čtení
4. 2. 2025
Ivana Rozsypalová
Ivana Rozsypalová

Jo, tohle je dost častý problém a je to naštvání. Když už jste se na ceně dohodli, tak bys měl trvat na tom, co jste si řekli. Kompromis může být nebezpečný, protože pak si kupující bude myslet, že může tlačit víc. Pokud začne vyhrožovat odstoupením, snaž se mu v klidu vysvětlit, proč ta cena je férová. Můžeš zkusit říct, že jsi už udělal maximum a prostě nemůžeš slevit. Buď ale opatrnej, aby ses nezavřel do kouta. Zkus používat techniky jako „já rozumím, ale…“ a udržuj komunikaci otevřenou. Vždycky to chce zachovat profesionální přístup a ukázat, že ti na obchodu záleží, jenže ne za každou cenu. Drž se svý ceny a buď připravenej na to, že nějakej odchod může být součástí vyjednávání. Ale většinou, když se kupující takhle chová, je fajn ho nechat vědět, že máš i další zájemce.

138 slov
1.4 minut čtení
16. 1. 2025
Vlastimil Šafařík
Vlastimil Šafařík