Jak poznat, že je nájemník spolehlivý?
Když se chystám pronajmout svůj byt, pořád mě trápí otázka, jak vlastně poznat, jestli je nájemník spolehlivý. Mám už nějaké základní zkušenosti, ale vždycky mám strach, že bych mohl narazit na někoho, kdo bude problémový. Co třeba zkoumat při telefonickém pohovoru? Je dobré se ptát na předchozí pronájmy a jaké měl vztahy s bývalými pronajímateli? A co reference – jak moc jsou důležité? Měli byste si je zajistit? Určitě má cenu podívat se také na jeho finanční situaci, ale co když to nevyjde a nájemník bude mít jen dočasné potíže? Jaké dokumenty byste měli požadovat, aby byl výběr co nejjistější? Taktéž by mě zajímalo, jestli jsou nějaké signály, které by mohly prozradit, že je někdo spolehlivý nebo naopak varovné signály, kteří by mě měli odradit. Mám se bát lidí, kteří jsou příliš nadšení nebo naopak příliš rezervovaní? Jak vybalancovat důvěru a opatrnost? A co situace, kdy má nájemník například domácí zvířata – jak to může ovlivnit jeho spolehlivost? Zkrátka bych chtěl slyšet názory a zkušenosti ostatních ohledně toho, co funguje a co ne. Jak jste to řešili vy a jaké máte tipy na to, jak si ušetřit starosti s problematickými nájemníky?