Mansion.cz/Fórum/Jak poznat, že je nájemník spolehlivý?

Jak poznat, že je nájemník spolehlivý?

Když se chystám pronajmout svůj byt, pořád mě trápí otázka, jak vlastně poznat, jestli je nájemník spolehlivý. Mám už nějaké základní zkušenosti, ale vždycky mám strach, že bych mohl narazit na někoho, kdo bude problémový. Co třeba zkoumat při telefonickém pohovoru? Je dobré se ptát na předchozí pronájmy a jaké měl vztahy s bývalými pronajímateli? A co reference – jak moc jsou důležité? Měli byste si je zajistit? Určitě má cenu podívat se také na jeho finanční situaci, ale co když to nevyjde a nájemník bude mít jen dočasné potíže? Jaké dokumenty byste měli požadovat, aby byl výběr co nejjistější? Taktéž by mě zajímalo, jestli jsou nějaké signály, které by mohly prozradit, že je někdo spolehlivý nebo naopak varovné signály, kteří by mě měli odradit. Mám se bát lidí, kteří jsou příliš nadšení nebo naopak příliš rezervovaní? Jak vybalancovat důvěru a opatrnost? A co situace, kdy má nájemník například domácí zvířata – jak to může ovlivnit jeho spolehlivost? Zkrátka bych chtěl slyšet názory a zkušenosti ostatních ohledně toho, co funguje a co ne. Jak jste to řešili vy a jaké máte tipy na to, jak si ušetřit starosti s problematickými nájemníky?

191 slov
1.9 minut čtení
29. 8. 2024
Lucie Palečková
Lucie Palečková

Když hledáš spolehlivý nájemník, je dobrý začít s pořádným pohovorem. Zeptej se na jeho předchozí pronájmy a jaký měl vztah s bývalými pronajímateli. Reference jsou fakt důležitý, klidně si je vyžádej, ať máš jistotu. Co se financí týče, zjisti, jestli má stabilní příjem, ale buď opatrnej na lidi, co vypadají, že mají dočasný problémy. Může se to stát každému.

Dobrý je taky sledovat signály během pohovoru. Přehnaný nadšení může být podezřelý, ale zase přílišná rezervovanost taky. Zkus najít nějakou rovnováhu. Co se zvířat týče, tak to může ovlivnit byt – zjisti si, jestli má nájemník zkušenosti s chováním zvířat v pronájmu a jestli má třeba referenci od majitele bytu, kde zvíře měl.

Nezapomeň si říct o doklady jako výpis z účtu nebo potvrzení o příjmu. A prostě se neboj udělat si vlastní obrázek – jestli ti něco nesedí, tak radši hledej dalej. Každopádně, čím víc informací budeš mít, tím lépe.

148 slov
1.5 minut čtení
6. 1. 2025
David Šindelář
David Šindelář

Když hledáš spolehlivého nájemníka, je dobré se zaměřit na pár klíčových věcí. Začni telefonickým pohovorem, kde zjistíš, jak se vyjadřuje a jestli má nějakou představu o tom, co od pronájmu očekává. Určitě se ptej na předchozí pronájmy a proč se stěhuje. Zjistíš tak, jestli měl problémy s bývalými pronajímateli. Reference jsou fakt důležité – pokud ti je poskytnou, ověř si je. Můžeš se zeptat na jejich platební historii nebo jestli měli nějaké problémy s údržbou bytu.

S finanční situací ti taky doporučuju být opatrný. Pokud má nájemník dočasné potíže, snaž se to posoudit podle jeho celkového chování a přístupu. Vybírej si nájemníky, kteří jsou zodpovědní a komunikativní. Příliš nadšení lidi můžou být podezřelí, ale ani rezervovanost není vždycky dobré znamení.

Pokud má nájemník zvířata, tak se ptaj na jejich chování. Zvířata můžou způsobit škody, takže je lepší mít jasno v tom, jak je vychované. Základem je si udělat dobrý obrázek o osobnosti a životním stylu nájemníka. Na konci dne, důvěra a opatrnost by měly být vyvážené – udělej si průzkum, ale nezapomínej na intuici.

173 slov
1.7 minut čtení
23. 11. 2023
Jaroslav Král
Jaroslav Král