Co všechno potřebuji vědět o hypotékách při koupi prvního domu?
Když se rozhodnu koupit svůj první dům, tak mám spoustu otázek ohledně hypoték. Co vlastně všechno potřebuju vědět, abych se v tom neztratil? Jaký je rozdíl mezi různými typy hypoték? Je lepší fixní úrok nebo variabilní? Mám se zajímat o to, kolik procent z ceny nemovitosti mi banka půjčí, nebo jaké jsou další poplatky, které s tím souvisejí? A co vlastně znamená LTV, když se říká, že by mělo být do 80%? Jaké doklady a informace budu muset předložit bance? Jak dlouho trvá celý proces schvalování hypotéky a kdy je nejlepší čas na podání žádosti? Taky bych chtěl vědět, jestli je lepší jít přímo do banky nebo využít služeb hypotečního poradce. Kdy se to vlastně vyplatí? A co když se mi změní okolnosti během splácení hypotéky, třeba ztráta zaměstnání nebo změna příjmů? Jaké mám možnosti v takových situacích? A co se stane, když se dostanu do platební neschopnosti? Jsou nějaké pojistky, které bych měl zvážit pro ochranu sebe i rodiny? Jak moc by mě měla zajímat úroková sazba a co si mám pohlídat v úvěrové smlouvě, abych nenaletěl nějakým skrytým poplatkům? Může někdo vysvětlit, jak funguje předčasné splacení hypotéky a jestli se mi to vyplatí? A jaký dopad má na schválení hypotéky moje kreditní hodnocení? Chtěl bych mít jasnou představu o všech těchto věcech, abych se mohl rozhodnout správně a nestal se obětí špatných rozhodnutí. Díky všem za rady!