Mansion.cz/Fórum/Jak najít dobré příležitosti na trhu s byty?

Jak najít dobré příležitosti na trhu s byty?

Zajímalo by mě, jak se vlastně dá najít to správné bydlení v dnešním komplikovaném trhu s nemovitostmi. Čím víc sleduju inzerce, tím víc mám pocit, že je to jako hledat jehlu v kupce sena. Někdy narazím na nabídky, které vypadají dobře, ale po bližším prozkoumání zjistím, že jsou buď předražené, nebo mají nějaké skryté vady. Mám pocit, že ty nejlepší příležitosti se často ztrácejí mezi těmi průměrnými a špatnými. Jaké jsou tedy tipy a triky, které by mi mohly pomoci? Jak se dá efektivně zúžit výběr a najít opravdu zajímavé byty? Uvažoval jsem o sledování online portálů či využití realitních agentů, ale nevím, jestli to má smysl. Je lepší hledat bydlení v určitém období roku nebo se zaměřit na konkrétní lokality? A jak moc je důležité mít přehled o cenách nemovitostí v konkrétních čtvrtích? Mám také obavy z toho, jak poznat solidního makléře a nezaplatit za něco, co za to nestojí. Pokud máte nějaké zkušenosti nebo osvědčené metody, jak se orientovat v tomto akčním trhu s byty a nalézt ty nejlepší nabídky, budu rád za každou radu!

177 slov
1.8 minut čtení
3. 1. 2023
Anna Štefanová
Anna Štefanová

Tak to je fakt oříšek, ale pár tipů mám. První věc, co bych doporučil, je sledovat inzerce na portálech jako Sreality, Bezrealitky nebo Bazos. Tam se občas objeví solidní nabídky, které nejsou hned pryč. Zkus si nastavit hlídání na konkrétní lokalitu a parametry, co tě zajímají.

Další věc je, že je dobrý mít přehled o cenách v oblastech, které tě zajímají. Můžeš se koukat na historické ceny a trendy, to ti pomůže poznat, co je reálně dobrá cena. Taky se neboj zkoumat sousedství – někdy může být skrytý klenot přímo za rohem od dražších čtvrtí.

Pokud se rozhodneš pro realitního makléře, hledej někoho s dobrou pověstí a recenzemi. Zkus se zeptat známých nebo kouknout na online hodnocení. Je lepší mít někoho, kdo ti poradí a ukáže ti více možností.

Co se týče období roku, léto bývá slabší a můžeš najít lepší nabídky. Naopak na konci roku od listopadu do ledna může být víc slev, ale zase to může být riskantní kvůli počasí a menšímu výběru.

Celkově to chce trpělivost a možná i trochu štěstí. Hlavně se nenech nachytat na první pohled atraktivní nabídky – vždycky si udělej důkladnou prohlídku a zjisti si všechno potřebný.

190 slov
1.9 minut čtení
2. 9. 2023
Eliška Žáková
Eliška Žáková

Hledání bydlení je fakt oříšek, ale pár tipů by ti mohlo pomoct. Za prvé, sleduj různé realitní portály, ale ne jen ty největší. Některý menší weby můžou mít dobré nabídky, který jinde nenajdeš. Zkus si nastavit upozornění na nové inzeráty, to ti ušetří čas. Pokud jde o ceny, je fakt důležitý mít přehled o průměrných cenách v lokalitě, kam se chceš stěhovat. To ti pomůže poznat, co je normální a co už je předražený.

Doporučuju taky projít si místní Facebook skupiny nebo fóra – tam se občas objeví nabídky dřív než na portálech. A co se týče makléřů, hledej takový, který má dobré hodnocení a doporučení. Nedělej si iluze, že všichni jsou féroví, ale solidní makléř tě může nasměrovat na skvělý příležitosti.

Co se týče období roku, jaro a léto bývá obvykle aktivnější, takže v zimě můžeš narazit na lepší ceny. Ale zas záleží na lokalitě – některý místa mají stabilní poptávku celoročně. Hlavně nebuď nervózní z toho množství nabídek, trpělivost se vyplácí.

161 slov
1.6 minut čtení
3. 6. 2024
Jiří Koutný
Jiří Koutný