Mansion.cz/Fórum/Co všechno musím mít připravené, když si chci vzít hypotéku?

Co všechno musím mít připravené, když si chci vzít hypotéku?

Zajímalo by mě, co všechno je potřeba mít připravené, když se rozhodnu vzít si hypotéku. Je toho asi hodně, že? Takže se chci zeptat, jestli mi můžete říct, na co bych měl myslet už předem. Myslíte, že je důležité mít nějaké úspory na účtu, nebo je to jenom o tom, aby mi banka schválila žádost? A co doklady? Jaké doklady vlastně potřebuju? Třeba výpisy z účtu nebo potvrzení o příjmu? A co když jsem na volné noze nebo mám smlouvu na dobu určitou? Jak tohle všechno ovlivňuje schvalování hypotéky? Ještě mě zajímá, jestli musím mít sjednané nějaké pojištění, než mi vůbec dají hypotéku. A co ty různé poplatky a úrokové sazby? Jak se v tom mám vyznat a co bych měl vědět, abych se nenechal nachytat? Kdo mi vlastně může s tím vším pomoct? Všechno se mi to zdá dost komplikované a nevím, kde začít. Tak prosím, pokud máte nějaké rady nebo zkušenosti, budu moc rád za jakoukoli pomoc!

159 slov
1.6 minut čtení
4. 4. 2023
Martin Dvořák
Martin Dvořák

Když chceš vzít hypotéku, tak toho musíš mít dost připraveného. Nejdřív se zaměř na úspory. Banky většinou chtějí, abys měl nějaké peníze na účtu, minimálně na pokrytí poplatků a třeba i na zálohu. Takže určitě je dobré mít aspoň něco naspořeno.

Doklady? To je důležité. Budeš potřebovat potvrzení o příjmu – pokud jsi zaměstnanec, tak výplatní pásky nebo potvrzení od zaměstnavatele. Když jsi na volné noze, tak to může být složitější, banky chtějí vidět historii tvých příjmů, ideálně za poslední dva roky. Smlouva na dobu určitou taky může complicate věci, ale nejsme bez šance.

Pojištění? Obvykle budeš muset mít uzavřené nějaké pojištění nemovitosti hned při podpisu smlouvy, takže se na to připrav. K tomu ještě různé poplatky u banky – za vyřízení hypotéky, odhad nemovitosti atd. Tyhle poplatky si dej do rozpočtu.

Úrokové sazby se liší, takže porovnávej nabídky různých bank a zvažuj fixaci úrokové sazby. Je dobrý mít přehled, ať tě nic nepřekvapí.

Pokud si nejsi jistý nebo v tom plaveš, můžeš zvážit hypotečního poradce. Ten ti s tím vším pomůže a ušetří čas. Takže jo, je to dost věcí, ale když se na to pořádně připravíš, tak bys to měl zvládnout.

189 slov
1.9 minut čtení
5. 9. 2024
Anna Khýrová
Anna Khýrová

Takže, co se týče hypotéky, tady je pár věcí, co bys měl mít na paměti. Určitě je dobrý mít nějaké úspory, většinou ti banka vyžaduje aspoň 10-20% z ceny nemovitosti jako vlastní prostředky. Bez toho to bude těžší. Pokud jde o doklady, tak určitě potřebuješ potvrzení o příjmu. Když jsi na volné noze nebo máš smlouvu na dobu určitou, banka si to může pohlídat a možná ti dají víc otázek ohledně stabilnosti tvého příjmu. Takže čím víc dokladů prokážeš, tím líp.

Pak tu je pojištění. Některé banky to požadujou předem, takže je dobrý mít aspoň nějaké info už při žádosti. No a co se týče poplatků a úrokových sazeb, ty se dost liší mezi bankama, tak si to porovnej. Je fajn mít osobního poradce nebo makléře, ti ti můžou pomoct se vším tím papírováním a vyjednáváním s bankou. Hodně štěstí!

140 slov
1.4 minut čtení
14. 1. 2023
Vojtěch Šulc
Vojtěch Šulc