Mansion.cz/Fórum/Jaké dokumenty potřebuji k žádosti o hypotéku?

Jaké dokumenty potřebuji k žádosti o hypotéku?

Přemýšlím o tom, že bych si vzal hypotéku na nové bydlení, ale úplně nevím, co všechno budu potřebovat za dokumenty, abych mohl začít. Mám už nějaké úspory a vím, že mám dobrou práci, ale co dál? Je toho spousta, co jsem slyšel od kamarádů, ale ráda bych to měla černé na bílém. Je nutné mít potvrzení o příjmu? A co daňové přiznání? Myslíte, že je potřeba ukazovat výpisy z bankovního účtu? A co vlastně banka chce vědět o mých výdajích? Je dobré mít nějakou osobní dokumentaci jako občanský průkaz nebo rodný list? Když si chci vzít hypotéku, musím mít i smlouvy o jiných půjčkách nebo úvěrech, co už mám? Jak dlouho předem je dobré začít shánět tyto dokumenty a jestli se liší požadavky podle různých bank? Vím, že jsou různé typy hypoték a každá banka může mít trošku jiné požadavky, tak by mě zajímalo, jak se v tom vůbec vyznat. Máte někdo zkušenosti s tímto procesem a můžete mi poradit, co všechno si mám připravit? Děkuju moc za jakékoliv tipy alebo rady!

172 slov
1.7 minut čtení
9. 12. 2024
Štěpán Škoda
Štěpán Škoda

Když chceš žádat o hypotéku, tak si připrav pár základních dokumentů. Určitě budeš potřebovat potvrzení o příjmu, většinou z práce, aby banka viděla, kolik vyděláváš. Někdy chtějí i daňové přiznání za poslední rok nebo dva, takže to taky nezapomeň mít. Výpisy z bankovního účtu jsou taky dobrý nápad, hlavně aby viděli, že máš nějaké úspory a jak zvládáš svoje výdaje.

Osobní doklady jako občanský průkaz určitě vezmi s sebou, rodný list není tak důležitý. Pokud už máš nějaké půjčky nebo úvěry, tak bys měl mít i smlouvy k těmto závazkům, protože banka chce vědět o tvých dalších finančních závazcích.

Co se týká času, tak je dobré začít shánět dokumenty klidně měsíc před podáním žádosti, abys to všechno stihl v klidu. Každá banka může mít lehce odlišné požadavky, takže je fajn si tyhle věci zjistit dopředu. Zkus se poptat přímo v bance nebo na internetu na jejich webu.

Jo a ještě si dej pozor na to, co všechno ti banka nabídne, protože hypoték je fakt hromada a každá má jiný úrok a podmínky.

169 slov
1.7 minut čtení
23. 1. 2025
Michaela Hlaváčová
Michaela Hlaváčová

Když chceš žádat o hypotéku, tak se připrav na to, že budeš potřebovat pár důležitých dokumentů. Určitě budeš potřebovat potvrzení o příjmu od zaměstnavatele, to je dost klíčový. V některých případech chtějí i daňové přiznání za poslední roky, takže si ho připrav. A banky většinou chtějí vidět i výpisy z bankovního účtu, aby zjistily, jaké máš výdaje a jestli zvládneš splácet. Takže na to nezapomeň.

Co se týče osobních dokladů, tak ano, občanský průkaz je nutnost a rodný list může být taky potřeba. Pokud už máš nějaké půjčky nebo úvěry, tak si připrav smlouvy nebo alespoň info o těchto závazcích, protože banka to bude chtít vidět.

Jak dlouho předem? No ideálně tak měsíc dopředu začni shánět všechnu tu dokumentaci. Každá banka může mít trochu jiné požadavky, takže se radši informuj u konkrétní banky, kterou chceš oslovit. Sice to může vypadat jako hromada papírů, ale když to všechno dáš dohromady, tak by to mělo být v pohodě.

154 slov
1.5 minut čtení
22. 10. 2024
Andrea Marková
Andrea Marková